ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑ,ΔΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ,ΔΕ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,ΔΕ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Κάτω Σούλι (συμφωνώ με το σχόλιο του Φιλίππου

Η ένταξη του Κάτω Σουλίου στο Σχέδιο Πόλης του Μαραθώνα και η ρύθμιση οικοδόμησης στη Ζώνη Γ (ελεγχόμενη γεωργική χρήση) αποτελούν απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη, την ιστορική αναβάθμιση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ακολουθούν δυνατά επιχειρήματα που υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία:

1. Αναπτυξιακά Κριτήρια
Υποδομές και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη:
Η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης θα επιτρέψει τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών (αστικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού), που λείπουν σήμερα. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα προσελκύσει επενδύσεις.

Παράδειγμα: Η νομιμοποίηση οικοδομικών αδειών θα ενεργοποιήσει χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα και πράσινες ενέργειες.

Συνύπαρξη Γεωργίας και Οικισμών:
Η Ζώνη Γ μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμα μοντέλα (π.χ., αγροτουρισμός, οικολογικές κατοικίες) που σεβαστούν τη γεωργική προοπτική. Η δόμηση δεν αναιρεί τη γεωργία, αλλά την ενισχύει μέσω εναλλακτικών απασχολήσεων.

Οικονομική Πρόσβαση:
Πολλά οικόπεδα είναι "αόριστα" λόγω της τρέχουσας ταξινόμησης, απαξιώνοντας την αγορά ακινήτων. Η νέα ρύθμιση θα δώσει οικονομική αξία σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, ωφελώντας τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τον Δήμο.

2. Ιστορικά και Πολιτιστικά Κριτήρια
Σύνδεση με την Αρχαιότητα:
Το Κάτω Σούλι ταυτίζεται με την αρχαία Τρικόρυνθο, μέλος της Ιωνικής Τετραπόλεως. Η ανάδειξη της περιοχής ως αστικού κόμβου θα ενισχύσει την ιστορική της ταυτότητα, με δημιουργία μουσείων ή αρχαιολογικών διαδρομών.

Μικρασιατική Κληρονομιά:
Πολλοί κάτοικοι είναι απόγονοι προσφύγων του 1922, με δικαιώματα ιδιοκτησίας από τη δεκαετία του 1930. Η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης θα τιμήσει αυτήν τη συλλογική μνήμη, νομιμοποιώντας τις ιδιοκτησίες τους.

Μακαρία Πηγή:
Η ιστορική πηγή, συνδεδεμένη με τον μύθο της Μακαρίας (κόρης του Ηρακλή), μπορεί να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέαμα μόνο με αστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει πρόσβαση και προστασία.

3. Τουριστικά Κριτήρια
Συνδυασμός Φύσης και Πολιτισμού:
Η περιοχή συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, τον Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο και την παραλία του Μαραθώνα. Μια ελεγχόμενη οικοδόμηση στη Ζώνη Γ θα δημιουργήσει αγροκαταλύματα χαμηλής επίδρασης, ποδηλατόδρομους και εστιατόρια, ενισχύοντας τον τουρισμό χωρίς να θίγει το περιβάλλον.

Αγροτουρισμός και Τοπικά Προϊόντα:
Η εισαγωγή αγροτουριστικών μονάδων θα προωθήσει την παραγωγή τοπικών προϊόντων (π.χ., ελιές, μέλι) και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, συνδέοντας την αγροτική κληρονομιά με τον σύγχρονο επισκέπτη.

4. Κοινωνικά Κριτήρια
Χιλιάδες πολίτες ζουν με αβεβαιότητα λόγω μη αναγνωρισμένων ιδιοκτησιών. Η ρύθμιση θα εξασφαλίσει δικαιώματα στους κατοίκους, ιδίως σε οικισμούς όπως η Αύρα, όπου ζητείται νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Πρόσβαση σε Υπηρεσίες:
Η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης θα επιτρέψει τη λειτουργία κέντρων υγείας, βιβλιοθηκών και χώρων πολιτισμού, μειώνοντας την εξάρτηση από γειτονικούς δήμους.

Κοινωνική Δικαιοσύνη:
Οι τρέχουσες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις (Ζώνη Γ) δημιουργούν ανισότητες, καθώς γειτονικές περιοχές (π.χ., Ζώνη Β2) έχουν δικαίωμα οικοδόμησης. Η νέα ρύθμιση θα εξισορροπήσει τα δικαιώματα όλων.

5. Περιβαλλοντικά Κριτήρια
Ελεγχόμενη Ανάπτυξη vs. Ανεξέλεγκτη Δόμηση:
Η τρέχουσα απαγόρευση οδηγεί σε παράνομες κατασκευές χωρίς περιβαλλοντικούς ελέγχους. Το Σχέδιο Πόλης θα επιβάλει αυστηρούς κανόνες (π.χ., απαιτήσεις για πράσινο, αποχετεύσεις) για να προστατεύσει το έλος και τα υδάτινα στρώματα.

Συντήρηση του Εθνικού Πάρκου:
Με ρυθμίσεις όπως η δημιουργία οριακών ζωνών ανάμεσα σε οικισμούς και φυσικό περιβάλλον, η βιοποικιλότητα θα διατηρηθεί, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Συμπέρασμα
Η ένταξη του Κάτω Σουλίου στο Σχέδιο Πόλης και η ρύθμιση οικοδόμησης στη Ζώνη Γ δεν είναι απλώς μια πολεοδομική αλλαγή, αλλά μια συστημική αναβάθμιση που συνδυάζει ανάπτυξη, ιστορική δικαίωση και περιβαλλοντική προστασία. Με αυστηρούς κανόνες, δημόσιο διάλογο και σεβασμό στην κληρονομιά, η περιοχή μπορεί να γίνει πρότυπο βιώσιμης αστικοποίησης, εξυπηρετώντας τόσο τους κατοίκους όσο και τις μελλοντικές γενιές.