ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑ,ΔΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ,ΔΕ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,ΔΕ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Αγροτική γη

Αδιαμφισβήτητα ο Μαραθώνας είχε καλό έδαφος. Για αρκετά χρόνια είχε καλό προϊόν και πολλούς αγρότες. Σήμερα , τι έχει από όλα αυτά; Μακάρι να τα έχει όλα, αλλά τα προβλήματα κοινά για τον ελληνικό αγροτικό χώρο όπως ο μικρός κλήρος, η μεγάλη ηλικία των καλλιεργητών, η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η υποβάθμιση της γης, η έλλειψη επαγγελματικής εκπαίδευσης και η συνεπαγόμενη χαμηλή καινοτομία και ανταγωνιστικότητα οδήγησαν σε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ορίζουν το Μαραθώνα ως το «περιβόλι της Αττικής». Οι οικισμοί Βρανάς (Κάμπος Μαραθώνα) και Κάτω Σούλι απογράφονται αυτόνομοι με πληθυσμούς 1.077 και 2.160 κατοίκους αντίστοιχα το 2011. Δεν μπορεί αυτό να παραλειφθεί. Δεν μπορεί κανείς να γκρεμίσει τα σπίτια για να κάνει γεωργική γη. Σημειωτέον ότι, Δεν έχουμε κανένα προϊόν σε ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ) & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ)
Από την άλλη , βέβαια , η γεωργική γη αποτελεί πόρο μη αντικαταστάσιμο και οι όποιες γεωργικές πρακτικές αποτελούν ταυτόχρονα πρακτικές διαχείρισης των φυσικών πόρων και των τοπικών οικοσυστημάτων, και συνεπώς η διαφύλαξη των εκτάσεων με δυνατότητες παραγωγικότητας αποτελεί ευθύνη του ΤΠΣ. ΄Αλλωστε, η διατήρηση αδόμητων εκτάσεων είναι απολύτως απαραίτητη και για τη διευκόλυνση της μακροπρόθεσμης οικιστικής και χωρικής ανάπτυξης (περιοχές-ρεζέρβες) και για λόγους οικολογικής ισορροπίας. Ωστόσο, η γεωργική παραγωγή στηρίζει την τοπική μεταποίηση και μπορεί να βελτιώσει την αλυσίδα αξίας του τουρισμού.
΄Αρα, χρειάζεται πολύ προσοχή πριν δώσουμε στην μελέτη τον τίτλο «Κέντρο Αγροτικής Παραγωγής» στο Δήμο Μαραθώνα. Κινδυνεύουμε σε λάθος συμπεράσματα.
Α. Θεωρώ ότι πρέπει να παρατεθούν στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη γεωργική παραγωγή στο Δήμο Μαραθώνα και στοιχεία ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε τα συμπεράσματα να είναι πραγματικά και να βρεθεί ποιες εκτάσεις έχουν δυναμικότητα παραγωγικότητας. Η Γεωργική Παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του έτους 2022 παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙ του παρόντος Κεφ. Α10-V2 στο ΤΠΣ Δήμου Διονύσου. Στο δικό μας? Χρειάζεται συζήτηση και παράθεση στοιχείων με αγροτικούς συλλόγους, επιχειρηματίες αγρότες.
Β. Σε κάθε περίπτωση για να είμαστε συμβατοί με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και ελκυστικοί σε νέους καλλιεργητές - αγρότες , προτείνω ότι οι γεωργικές εκτάσεις που θα χωροθετηθούν στο Δήμο μας να βρίσκονται:
1. κοντά με Εκπαίδευση αγροτών (δημιουργία κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ή Σχολείο Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Προτείνω να γίνει στο Μαραθώνα Σ.Α.Ε.Κ. με θέμα : Τεχνικός καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας ή Τεχνικός Αγροτουρισμού) .
Τεχνικός Κηποτεχνικών Εφαρμογών και Έργων Πρασίνου - Σ.Α.Ε.Κ. Αττικής (Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου)
Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος - Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή)
Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό Κάλυψη - Σ.Α.Ε.Κ. Ηρακλείου(Γεωργική Σχολή Μεσσαράς Κρήτης)
Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας - Σ.Α.Ε.Κ. Κορίνθου (Γεωργική Σχολή Νεμέας)
Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανήματων - Σ.Α.Ε.Κ. Λάρισας (Αβερώφειος Γεωργική Σχολή)
Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων - Σ.Α.Ε.Κ. Λάρισας(Αβερώφειος Γεωργική Σχολή)
Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογές σε Ξύλινες Κατασκευές - Σ.Α.Ε.Κ. Τρικάλων(Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας)
2. ταυτόχρονα με τοπική μεταποίηση . Η καθετοποίηση γεωργικών προϊόντων: Ένας οινοποιός που καλλιεργεί τα δικά του αμπέλια, παράγει το κρασί, το εμφιαλώνει και το διαθέτει στην αγορά. Μια φάρμα που παράγει βιολογικά λαχανικά και διαθέτει τα προϊόντα της απευθείας στους καταναλωτές μέσω ενός δικού της καταστήματος ή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οπότε πρέπει να υπολογιστεί ανάλογα η χρήση και η δόμηση.
3. σε συνδυασμό με αγροτουρισμό - Δημιουργία τοπικού σήματος ποιότητας, έτσι ώστε το προϊόν να έλκει τουρισμό. Και να επιτρέπονται μονάδες φιλοξενίας (τουριστικές) σε φάρμες.
4. σε περιοχές με υποχρεωτικά βελτιωμένο το οδικό δίκτυο για άρτια μετακίνηση προϊόντων. Οδηγοί και οχήματα που μεταφέρουν τα προϊόντα από το Κάτω Σούλι (ευρωπαϊκή μετακίνηση) δυσκολεύονται ακόμη και να προσεγγίσουν τις αγροτικές επιχειρήσεις, ακόμη ακόμη να τις εντοπίσουν σε πλοηγούς. Οπότε χρειάζεται πολύ προσοχή στον περιορισμό δόμησης και στις χρήσεις γης.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΠΑΝΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ