Καλησπέρα σας,
Είμαστε μία πρωτοβουλία χειροτεχνών και καλλιτεχνών από την πόλη της Μυτιλήνης. Ενδεικτικά ασχολούμαστε με την κεραμική, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, τη χαρακτική, τη δημιουργία περγαμηνής με την παραδοσιακή μέθοδο και φυσικά υλικά, την επεξεργασία μαλλιού και μετατροπή του σε τσόχα, τη μεταξοτυπία, την αργυροχρυσοχoΐα, την υφαντική, το κέντημα σε μηχανή, την ενδυματολογία/κατασκευή χειροποίητου ενδύματος κλπ.
Μετά την παρουσίαση της πρώτης φάσης της μελέτης για τα ΤΠΣ του Δήμου Μυτιλήνης θέλουμε να σας αναφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να τα λάβετε υπόψιν σας στον νέο σχεδιασμό και ορισμό των χρήσεων γης μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Έχουμε παρουσιάσει ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι τα ζητήματα αυτά στον Δήμαρχο κο Χριστόφα και έχουμε τη συμφωνία του στο να βρεθεί μία λύση που να μας περιλαμβάνει στο νέο σχέδιο πόλης.
Όντας στον κλάδο της μεταποίησης εντασσόμαστε αυτομάτως στη κατηγορία των βιοτεχνιών μικρής όχλησης, ακόμα και αν δεν παράγουμε καμία όχληση και ακόμη κι αν κάποιοι χρησιμοποιούμε εργαλεία που δεν χρειάζονται καν ρεύμα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα χάρτη των χρήσεων γης για τον Βόρειο Τομέα της πόλης, οι περιοχές στις οποίες μπορούμε νόμιμα να έχουμε τα εργαστήριά μας, εκτός του ότι είναι πολύ περιορισμένες, είναι:
• κάποια κομμάτια της προκυμαίας τα οποία είναι κατειλημμένα από καταστήματα εστίασης και γι’ αυτό έχουν και πολύ ψηλά ενοίκια που δεν αντιστοιχούν στις δυνατότητες των δικών μας μικρών επαγγελματικών εργαστηρίων
• τα κτίρια του ΙΚΑ και
• μεμονωμένα διάσπαρτα τετράγωνα που είναι κατειλημμένα από οικίες, γραφεία, κτίσματα της εκκλησίας κλπ.
Οι αμέσως πιο κοντινοί στο κέντρο της πόλης χώροι, όπου επιτρέπονται χρήσεις που μας αφορούν, είναι στον Καρά Τεπέ και στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Αυτό, αυτομάτως, μας πετάει εκτός αγοράς. Δεν έχει νόημα να παράγουμε καλλιτεχνικό προϊόν που δε μπορεί να διατεθεί. Είναι μη βιώσιμο. Όπως επίσης το να έχουμε τα εργαστήριά μας σε χώρους που στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται, γιατί απλα δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και δεν έχουμε άλλη επιλογή, μας αποκλείει από το να μπορούμε να διεκδικήσουμε μια επιδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ. Αντίστοιχα προβλήματα με εμάς έχουν και άλλοι κλάδοι που δεν βρίσκουν τόπο να στεγαστούν νόμιμα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τμήματα της αγοράς, όπως το κομμάτι από την Παλιά Αγορά μέχρι την Επάνω Σκάλα για παράδειγμα, όπου ανέκαθεν ασκούνταν τέτοια επαγγέλματα ή η περιοχή πέριξ του Αγίου Θεράποντα ή ακόμα και τα Λαδάδικα που από “βιομηχανική περιοχή” έχει αλλάξει σε πολιτιστική-τόπος διασκέδασης, όπου υπάρχουν πολλοί ανεκμετάλλευτοι χώροι τους οποίους θα μπορούσαμε με τη δουλειά μας να τους αναδείξουμε ως καλλιτεχνικές και πολιτιστικές γωνιές της πόλης, ελκυστικές για πολίτες και επισκέπτες.
Τα επαγγέλματα μας διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης μας, καθώς είναι δημιουργικές δραστηριότητες που απεικονίζουν την ομορφιά και την ψυχή ενός τόπου. Κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις ή δημιουργούν νέες. Μπορούν να ομορφύνουν και να δώσουν νέα πνοή στην πόλη. Να προσφέρουν δημιουργική απασχόληση σε μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας και να προσελκύσουν τουρισμό.
Η ανάγκη και η ζωή της πόλης έχει αλλάξει αλλά το σχέδιο παραμένει απαρχαιωμένο. Το νέο σχέδιο πόλης οφείλει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών στο σήμερα με βλέμμα προς το μέλλον, με τη φροντίδα να μη γίνει η πόλη μας ένα απέραντο Airbnb.
Ζητάμε να συμπεριληφθεί στα νέα ΤΠΣ το αίτημά μας να αυξηθούν οι περιοχές όπου επιτρέπεται να υπάρχουν επαγγελματικά εργαστήρια στο κέντρο της πόλης, στον Βόρειο τομέα για να μπoρούμε να στεγαστούμε χωρίς πρόβλημα, να είμαστε εντός αγοράς και να μπορούμε να αγωνιστούμε για τη βιωσιμότητα των μικρών μας επιχειρήσεων με καλύτερους όρους.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας,
Πρωτοβουλία χειροτεχνών και καλλιτεχνών Μυτιλήνης
Joaquin O’ Ryan – Μεταξοτυπία
Δώρα Καραλή – Κεραμική
Nesrin Ermis Pavlis – Περγαμηνή (μαθήτρια του Ismail Arac)
Julie Loi – Επεξεργασία μαλλιού σε τσόχα
ΕΠΙΜΗΛΙΔΕΣ ΑΜΚΕ – για την προστασία της πολιτιστικής κληρονονομιάς
Δέσποινα Αναστασοπούλου – Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, χαρακτική
Νταϊάνα Άσσαντ – Origami
Αναστάσης Ζαχαριάδης – Κεραμική
Κατερίνα Λάμπρου – Κεραμική
Ελένη Άννα Γιαννακοπούλου – Ενδυματολόγος, σχεδιάστρια μόδας, κατασκευή χειροποίητου ενδύματος
Αργύρης Χατζημαλλής – Υφαντής
Χαράλαμπος Ταλλίδης – Αργυροχρυσοχόος
Ελένη Ρουσοπούλου – Εικαστικός
Γιούλα Κουτσουμπού – Zero waste artist
Σωτήρης Τσώκος – Κεραμική
Κωνσταντίνα Μαραγκού – Ζωγράφος
Μαλαματή Καλώτα – Χειροποίητες δημιουργίες από μέταλλο