Κύριοι,
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείο σας, στόχος του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού(ΤΠΣ) που επιχειρείται για τον κάθε Δήμο και αφορά το 80% των Δήμων όλης της επικράτειας, είναι να :
• Υποστηρίξει τις παραγωγικές δραστηριότητες
• Δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας
• Συνδιαμορφωθεί η τελική μελέτη με την συμμετοχή όλων των πολιτών και των φορέων .
Σκοπός δε, του κάθε ΤΠΣ είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και τα προβλήματα και εν τέλει να στηρίξει μια βιώσιμη ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, ώστε, αυτό το εγχείρημα στην τελική του μορφή να παραδοθεί ως κληροδότημα και να διευκολύνει τις επερχόμενες γενιές.
Κατωτέρω, παραθέτουμε στοιχεία τα οποία κατά τη γνώμη μας, αναδεικνύουν τα προβλήματα του χωριού μας της Μακρυρράχης Δομοκού, της Δημοτικής Ενότητας Ξυνιάδας, και κατ’ επέκταση του Δήμου Δομοκού τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν ως αξιολογικά στοιχεία κατά την εκπόνηση της μελέτης . Ακόμη παραθέτουμε και προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.
1. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ.
Καταρχήν, ο πίνακας του ανηρτημένου αρχείου με τα δημογραφικά δεδομένα του Δήμου Δομοκού είναι λάθος και πρέπει αρμοδίως να διορθωθεί και να επαναρτηθεί.
Κατά την αρχική παρουσίαση στις 28/3/2025, από ομάδα μελετητών, του ΤΠΣ του Δήμου Δομοκού, αλλά και από πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα, ο Δήμος Δομοκού φέρεται να είναι στη λίστα των πιο γηρασμένων Δήμων της Επικράτειας. Έτσι, με προβολή των στοιχείων για τα επόμενα 20 χρόνια (όσα και η διάρκεια ισχύος του ΤΠΣ), και με δεδομένα, την υπογεννητικότητα, την δημογραφική γήρανση, την μετανάστευση λόγω έλλειψης υποδομών, των ελλείψεων σε κοινωνική περίθαλψης και εκπαίδευσης , των ανύπαρκτων ευκαιριών και του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, εκτιμούμε ότι ο πληθυσμός του Δήμου Δομοκού θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και θα είναι κάτω των 6.000 κατοίκων.
2. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Παρότι η Ε65 και η νέα σιδηροδρομική γραμμή με νέους σύγχρονους σταθμούς μετεπιβίβασης (Αγγειών και Αγίου Στεφάνου) διατρέχουν κατά μήκος όλο το οροπέδιο Ξυνιάδος, οι κάτοικοι των χωριών μας είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ αποκλεισμένοι και από τα μεγάλα αστικά κέντρα (ΑΘΗΝΑ , ΘΕΣ/ΝΙΚΗ), από τις μεγάλες κοντινές επαρχιακές πόλεις, αλλά και από την έδρα του Δήμου που είναι ο Δομοκός . Ένας υπερήλικας κάτοικος του χωριού μου που είναι η Μακρυρράχη Δομοκού, προκειμένου να μεταβεί στον Δομοκό π.χ. για ιατρικές εξετάσεις ή θα πρέπει να εκμισθώσει ταξί ή να υποχρεωθεί σε κάποιον συγγενή του. Για δε την μετάβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα με τα ΜΜΜ αυτό αποτελεί άθλο του Ηρακλή και συνάμα Οδύσσεια.
3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κατά την παρουσίαση, από τους μελετητές παρουσιαστήκαν και προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ήπιο αγροοικοτουρισμό. Σας γνωστοποιώ ότι ο Δήμος Δομοκού έχει αρχαιολογικού , θρησκευτικού και ιαματικού ενδιαφέροντος στοιχεία, όπως κάστρα προΟμηρικών χρόνων, πόλη υπό ανασκαφή, θρησκευτικά προσκυνήματα, μεταλλείο εν ανενεργεία, ιαματικές πηγές, δάση παρθένα, κυνηγετικά καταφύγια, προιόντα άριστης ποιότητας κλπ. σε απόσταση τριών το πολύ ωρών από Αθήνα και Θεσ/νικη, ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑ, και αφημένα στην τύχη τους , στην φθορά του χρόνου και της φύσης. Πολύ κοντά στο χωριό μας λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες η διαδημοτική επιχείρηση Λουτρών Καίτσας. Πλήρης εγκατάλειψη, φθίνουσα πορεία και απαξίωση. Ακόμη, αυτή τη στιγμή στο οροπέδιο Ξυνιάδος Δομοκού, εκεί δηλαδή που στο μεγαλύτερο τμήμα του δέσποζε η ομώνυμη λίμνη , φυτρώνουν ανεξέλεγκτα πάρκα φωτοβολταικών τα οποία αλλοιώνουν και το περιβάλλον και καθιστούν την ζωή των αγροτών και κτηνοτρόφων δύσκολη με την ανοχή του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εν ονόματι της πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης.
Εξειδικεύντας, ενημερώνουμε ακόμη ότι, στο χωριό μας την Μακρυρράχη Δομοκού σχεδιάζεται και επιχειρείται η εγκατάσταση 3 πάρκων φωτοβολταικών φαραωνικών διαστάσεων, συνολικής έκτασης 3.000 περίπου στρεμμάτων (θέσεις προσήλια,κουβάτια και λωρίδες). Τα δύο εξ αυτών πολύ κοντά στο χωριό και αυτό της θέσης ΠΡΟΣΗΛΙΑ ΣΤΡΩΜΑ 1500 στρεμμάτων σε απόσταση αναπνοής από 6 ποιμνιοστάσια. Τα πάρκα αυτά καταλαμβάνουν έκταση πολλαπλάσια αυτής του χωριού, και, εκτός της πραγματικής όχλησης κατά την κατασκευή του αλλά και της αισθητικής όχλησης μόλις ολοκληρωθούν, θα μετατρέψουν μια μεγάλη για τα μεγέθη του χωριού μας αγροτική και κτηνοτροφική έκταση, αμιγώς σε βιομηχανική, την οποία βέβαια θα στερήσουν από τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής μας . Αν υλοποιηθούν τα ανωτέρω πάρκα, είναι σίγουρο ότι, και οι τελευταίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του χωριού θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο αυτό που παρόλες τις δυσκολίες και ελλείψεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν, επιμένουν να ζουν εδώ , αυτοί και οι οικογένειες τους .
Επιπλέον, σας γνωστοποιούμε ότι, στην περιοχή μας, λειτουργεί για 50 χρόνια περίπου, εργοστάσιο παραγωγής άριστης ποιότητας τυροκομικών προϊόντων όπου, εκτός των άλλων, παράγει το εξαιρετικό και ονομαστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ ΠΟΠ προϊόν. Για την παραγωγή του προϊόντος, η εταιρία προμηθεύεται μεγάλη ποσότητα φρέσκου γάλακτος εξαιρετικής ποιότητας από αυτούς τους κτηνοτρόφους του χωριού μας.
4. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ
Στο χωριό μας, τα αδέσποτα ζώα είναι δυστυχώς περισσότερα από τους ανθρώπους , γιατί πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα , δεν υπάρχει καμία κτηνιατρική μέριμνα, έλεγχος ή ενημέρωση και έτσι, αυτά τα δυστυχισμένα και άρρωστα σκυλιά και γατιά περιφέρονται νηστικά και ταλαιπωρημένα στους δρόμους του χωριού. Είναι μια θλιβερή εικόνα και ένα ακόμη δείγμα του πολιτισμού μας.
5. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ως προτάσεις, θα μεταφέρουμε αυτούσια-για όλα τα θέματα προβλήματα και αδυναμίες που επιγραμματικά εκθέσαμε ανωτέρω, αποσπάσματα, από το πρόσφατο εν ισχύει ψηφισμένο και εγκεκριμένο από το Δ.Σ., Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Δομοκού 2024 – 2028 . Άλλο όμως η θεωρία και άλλο η πράξη!!Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα, καμία βελτίωση, καμία πρόοδος!! Μόνο αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στα τέλη ύδρευσης που σφίγγουν ακόμη τη θηλιά στο λαιμό των χαμηλοσυνταξιούχων των 400 ευρώ και των φτωχών κατοίκων. Αδιαφορία, αναλγησία και εγκατάλειψη. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, τα χωριά μας να ερημοποιούνται και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι να βουλιάζουν, κάθε μέρα που περνάει, στο τέλμα και στην μιζέρια. Όλα τα κατωτέρω αποσπάσματα, θεωρητικά και ωραιοποιημένα , πόρρω απέχουν από την σκληρή και πικρή πραγματικότητα που μας πληγώνει και μας στενοχωρεί. Δυστυχώς η σημερινή εικόνα της επαρχίας Δομοκού είναι ζοφερή και πληθυσμιακά μη αναστρέψιμη.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2024-2028
Η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Δομοκού έχει αναγνωριστεί ως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Περιφερειακού Πλαισίου, το οποίο προτείνει τη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση σε δραστηριότητες που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενσωμάτωση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Η γεωργική παραγωγή αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό τομέα για την Περιφέρεια, με τον Δομοκό να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον αγροτικό άξονα που εκτείνεται από τη Θήβα και τη Λιβαδειά έως την Αμφίκλεια, τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού, περιλαμβάνοντας τη Ξυνιάδα και τη Θεσσαλιώτιδα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για αγροτικές δραστηριότητες, προσφέροντας γόνιμες εκτάσεις και δυνατότητες καλλιέργειας προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα.
Ιαματικές Πηγές Λουτρά Καΐτσας - Δρανίστας: Τα Λουτρά Καΐτσας - Δρανίστας αποτελούν ένα ιστορικό και φυσικό θησαυρό για την περιοχή, με μακρά παράδοση στην υδροθεραπεία και την τουριστική ανάπτυξη. Η ιστορία τους, που ξεκινά από την Τουρκοκρατία, αναδεικνύει την πολιτιστική και κοινωνική σημασία τους, ενώ η συστηματική αξιοποίηση τους από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα δημιουργεί προοπτικές για συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Αναπτυξιακές Ευκαιρίες Η στρατηγική γεωγραφική θέση των Λουτρών, η οποία συνδυάζει την ιστορία με το φυσικό περιβάλλον, προσφέρει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Η ύπαρξη 23 ατομικών λουτήρων και οι ιαματικές ιδιότητες των νερών καθιστούν τα Λουτρά Καΐτσας - Δρανίστας έναν ελκυστικό προορισμό για ιαματικό τουρισμό, που μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενίσχυση του Ιαματικού Τουρισμού Η ύπαρξη ιαματικών πηγών που ενδείκνυνται για μια ποικιλία παθήσεων, όπως ρευματισμοί, σπονδυλαρθρίτιδες και γυναικολογικές παθήσεις, δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο ιαματικού τουρισμού. Στην περιοχή μπορεί να αναπτυχθούν επιπλέον υποδομές υγειονομικού τουρισμού, όπως εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και θεραπευτικά προγράμματα που θα προσελκύουν όχι μόνο επισκέπτες για αναψυχή αλλά και άτομα που αναζητούν θεραπεία για χρόνιες παθήσεις. Ανάπτυξη Υποδομών και Δικτύων Υποστήριξης Τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπως το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Δράνος» και το τοπικό εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις, παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, μέσω επενδύσεων για τη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών και τη δημιουργία νέων θεματικών καταλυμάτων (π.χ., spa resorts, boutique hotels). Επίσης, η αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων και της υποδομής μεταφορών θα ενισχύσει τη διασύνδεση των Λουτρών με γειτονικές περιοχές και μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς.
Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και Οικονομική Ανάπτυξη. Η αύξηση της επισκεψιμότητας θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό, ξενοδοχειακό, εστιατορικό και ιατρικό τομέα. Η ανάπτυξη των υποδομών θα δημιουργήσει ανάγκες σε τοπικές επιχειρήσεις, από την κατασκευή και τη συντήρηση έως την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στους επισκέπτες. Αειφόρος Τουρισμός και Περιβαλλοντική Συνείδηση Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, η περιοχή μπορεί να ενσωματώσει βιώσιμες πρακτικές, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων που θα αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, διατηρώντας ταυτόχρονα την οικολογική ισορροπία. Στρατηγικός Σχεδιασμός και Προώθηση Για να καταστεί ο τουριστικός προορισμός πιο ελκυστικός, απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και προώθηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η δημιουργία ειδικών πακέτων ιαματικού τουρισμού, η συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία και η ενίσχυση της παρουσίας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μπορούν να αναδείξουν τα Λουτρά Καΐτσας - Δρανίστας ως προορισμό υψηλής ποιότητας. Η ανάπτυξη των Λουτρών Καΐτσας - Δρανίστας συνιστά μια σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία για την περιοχή, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στους τοπικούς πληθυσμούς και την ευρύτερη οικονομία. Μέσω της αναβάθμισης των υποδομών, της προώθησης του ιαματικού τουρισμού και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, τα Λουτρά μπορούν να εξελιχθούν σε έναν πρωταγωνιστή στον τομέα του τουρισμού ευεξίας, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οροπέδιο Δομοκού – Ξυνιάδας Σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 διακρίνονται οι παρακάτω τοπιακές γεωγραφικές ενότητες (οι οποίες απεικονίζονται στον χάρτη 3. Η ένταξη του Οροπεδίου Δομοκού –Ξυνιάδας στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από τη μελέτη «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της περιοχής για την περιφερειακή ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το Οροπέδιο Δομοκού–Ξυνιάδας, με το ιδιαίτερο φυσικό του κάλλος, μπορεί να ενταχθεί στις τοπιακές γεωγραφικές ενότητες που χρήζουν κατευθύνσεων προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης;;;;;Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει σημαντικά χαρακτηριστικά τοπίου, που συνδυάζουν το αγροτικό περιβάλλον με τη φυσική κληρονομιά, καθιστώντας την κατάλληλη για την εφαρμογή ολοκληρωμένων και συντονισμένων δράσεων όπως αυτές που προτείνει η μελέτη.
Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Η προστασία και η ευημερία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι μια προτεραιότητα για τον Δήμο Δομοκού, ο οποίος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς βάσει της αριθμ 181/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο επικαιροποιείται κάθε χρόνο, έχει στόχο να προσφέρει λύσεις στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, με σεβασμό στην ευημερία τους και στην εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. Βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος επιδιώκονται δράσεις στειρώσεων, εμβολιασμών και, σε συνεργασία με οργανώσεις και συλλόγους, παροχή φροντίδας και φιλοξενίας για τα ζώα που βρίσκονται στους δρόμους.
Ολοκληρώνοντας , προτείνω στην ομάδα των μελετητών που ασχολούνται με το ΤΠΣ του Δήμου Δομοκού , προκειμένου να έχουν οι ίδιοι μια άμεση και ολοκληρωμένη άποψη για το επιχειρούμενο σχέδιο , να μεταβεί, κατόπιν τυχαίας επιλογής πχ σε 10 οικισμούς του Δήμου , παρουσία της Δημοτικής Αρχής και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων , να συζητήσει με τους μόνιμους κατοίκους και τους τελευταίους εν ενεργεία επαγγελματίες κτηνοτρόφους και αγρότες και να καταγράψει τα προβλήματα , τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους.
Μόνο έτσι το προς υλοποίηση σχέδιο θα προσεγγίσει ουσιαστικά τους τεθέντες στόχους και θα δώσει ανάπτυξη και προοπτική στον τόπο.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση έχετε.
Με εκτίμηση
Μπουλούζος Δημήτριος
Email: dboulou@otenet.gr
Τηλ. επικοιν. 6982471916