Η ‘κίνηση των κάτοικων’ για την διάσωσή της «Πλατείας 28ης Οκτωβρίου (save-green-papagos.gr) ζητά να αλλάξει χρήση γης το Ο.Τ. 338α και να χαρακτηρισθεί Πλατεία-Πάρκο, δηλαδή να αποκτήσει και τυπικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο τον χαρακτήρα που έχει εν τοις πράγμασι εδώ και δεκαετίες.
Επί πολλές δεκαετίες, επί των οδών Αργυροκάστρου και Παναγιώτου, στο Ο.Τ. 338α, είναι διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, συνολικής έκτασης 4.708,9 τ.μ., γνωστός με την ονομασία «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου», όπως σωστά αναφέρεται στην μελέτη που μας παρουσιάσατε στις 27 Νοέμβριου στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού.
Στον χώρο αυτό συναντάται υψηλή ξυλώδης βλάστηση, που συνίσταται κυρίως σε πεύκα και ευκαλύπτους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι εντός της συνολικής έκτασης βρίσκονται περίπου εκατό είκοσι δέντρα, όπως πεύκα, χαρουπιές, ευκάλυπτοι, φοίνικες, ηλικίας μεγαλύτερης από πενήντα ετών, κάποια δε από αυτά ξεπερνούν σε ύψος τα είκοσι μέτρα.
Στο χώρο αυτό, με βασιλικό διάταγμα του 1969, προβλεπόταν να κτιστεί σχολείο. Η Δημοτική Αρχή όμως εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε το χώρο σε πλατεία-πάρκο με τη φύτευση επι πλέον δέντρων και την προσθήκη όλων των υποδομών που χαρακτηρίζουν μια πλατεία, όπως σιντριβανιού, παιδικής χαράς, παγκακιών, πλακόστρωτων διαδρόμων, φωτισμού υψηλής αισθητικής, συστήματος αυτόματου ποτίσματος, κ.ά. Το 1997 μάλιστα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της πλατείας και ονομάστηκε «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου» ή «Το Ελαφάκι» όπως είναι περισσότερο γνωστή χάρις στο γλυπτό του γλύπτη Μωραϊτη που τη στολίζει.
Το 2019 η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας, αποφάσισε την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος (4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο Παπάγου) στον κοινόχρηστο χώρο με δασική βλάστηση της «Πλατείας 28ης Οκτωβρίου» στην περιοχή του άνω Παπάγου (Ο.Τ. 338α).
Η «Κίνηση των Κατοίκων για τη Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου» αγωνίζεται να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση αυτού του πάρκου-πλατείας, και έχει την υποστήριξη χιλιάδων κατοίκων. Σχεδόν 2.500 πολίτες έχουν δηλώσει δια της υπογραφής τους την αντίθεσή τους στην καταστροφή της.
Η «Κίνηση των Κατοίκων» έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στον εν λόγω χώρο αποτελεί παράνομη πράξη και παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της νομοθεσίας σχετικά με τους εν τοις πράγμασι χώρων κοινόχρηστου πράσινου και ιδιαίτερα αυτών με δασική βλάστηση. Δηλαδή χώροι οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται μεν από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ως χώροι κοινόχρηστου πράσινου, αλλά έχουν αποκτήσει εν τοις πράγμασι τέτοιο χαρακτήρα. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι για το εν λόγω έργο δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να αξιολογηθεί λεπτομερώς και τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα και η λειτουργική σκοπιμότητά του.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν εχει εξαντληθεί η διερεύνηση κάθε εναλλακτικής λύσης για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος σε άλλον κατάλληλο χώρο στην περιοχή Παπάγου, που θα συνεπάγεται την αποτροπή της επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον πριν την απόφαση για την καταστροφή ενός άλσους με ιδιαίτερο κάλλος που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής. Να σημειωθεί επίσης ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης (24 Ιουνίου 2024) δεσμεύει άμεσα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει απώλεια αστικών χωρών πρασίνου έως το 2030.
Η «Κίνηση των Κατοίκων» έχει καταθέσει στην δικαιοσύνη :
Α) Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) κατά αποφάσεων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (αριθμός κατάθεσης: Ε2512/14/11/2022).
Β) Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) κατά της υπ΄αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/31158/1339/22-03-2024 απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 180Δ΄/27-03-2024) με τίτλο «΄Εγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού (Ν.Αττικής) και περιβαλλοντική έγκριση αυτού», καθ΄ό μέρος αφορά το Ο.Τ. 338α (αριθμός κατάθεσης: 1204/20-5-2024).
Γ) Αίτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών-Ακυρωτικός Σχηματισμός για την Ακύρωση της Α/Α 1070350/ 30-05-2024 Οικοδομικής Άδειας της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Κοινότητας Παπάγου στο Ο.Τ. 338α.
Δ) Αίτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών-Ακυρωτικός Σχηματισμός για την Αναστολή Εκτέλεσης, την ΄Εκδοση Προσωρινής Διαταγής και τη Λήψη των Κατάλληλων Ασφαλιστικών Μέτρων σχετικά με την Α/Α 1070350/ 30-05-2024 Οικοδομική Άδεια της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Κοινότητας Παπάγου στο Ο.Τ. 338α.
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου τον Οκτώβριο του 2024 να ανασταλεί η εκτέλεση της Οικοδομικής Άδειας για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου στον κοινόχρηστο χώρο της «Πλατείας 28ης Οκτωβρίου» είναι μια πρώτη νίκη των δημοτών που μάχονται να μη υποβαθμιστεί κι’ άλλο η κηπούπολη του Παπάγου στο δόγμα μιας πυκνοκατοικημένης πόλης με λιγότερο πράσινο, με πενταόροφα και εμπορικά κέντρα.
Παράλληλα, η ‘Κίνηση των Κατοίκων’ έχει καταθέσει υπόμνημα και έχει παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού, συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν την επιλογή άλλων κατάλληλων χώρων για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις, αντίστοιχου εμβαδού με αυτής του Ο.Τ. 338α, οι οποίες ανήκουν στην ιδιοκτησία του Α.Ο.Ο.Α. και οι οποίες είναι δυνατόν είτε να αγορασθούν είτε και να μισθωθούν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε δύο προτεινόμενες εναλλακτικές προτάσεις.
Α) Το Ο.Τ. 217 (Αργυροκάστρου και Πίνδου) το οποίο στερείται βλάστησης και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και ανάγκες για την ανέγερση σχολείου στην περιοχή του Παπάγου. Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά το Ο.Τ. 217, μέρος του οποίου ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη ώστε να προχωρήσει μία συμφωνία μεταξύ του ΑΟΟΑ και του Δήμου έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το εν λόγω οικόπεδο από τον Δήμο Παπάγου–Χολαργού για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος.
Β) Την υλοποίηση υπάρχουσας ολοκληρωμένης μελέτης για την ανέγερση πρόσθετων κτιρίων στον χώρο του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου και του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου επί της οδού Μακεδονίας με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν από την ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τον Δήμο κατά το διάστημα 2015-2018.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διαφυλαχτεί η φυσιογνωμία της κοινότητας Παπάγου ως Κηπούπολη με την διατήρηση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου, αφετέρου δε να καλυφτούν οι ανάγκες για μαθητική στέγη με την ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολείων με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο, παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της ‘πλατείας μας’.
Σε αυτό το πλαίσιο η ‘κίνηση των κάτοικων’ ζητά να αλλάξει χρήση γης το Ο.Τ. 338α και να χαρακτηρισθεί και τυπικά ως Πλατεία-Πάρκο, δηλαδή τον χαρακτήρα που εχει εδώ και δεκαετίες.
Σας γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τους αρμοδίους υπουργούς, τον Περιφερειάρχη, την ΚΤΥΠ, καθώς και τους αρμοδίους Επιτρόπους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχει επίσης πρόσφατα σταλεί επιστολή στον Υπουργό εσωτερικών κ. Λιβάνιο για την άμεση παρέμβασή του ώστε να εξευρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή.
Γιώργος ΚΟΡΚΟΒΕΛΟΣ, κάτοικος ΠΑΠΑΓΟΥ
Μέλος της κίνησης των κάτοικων για την διάσωσή της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου (save-green-papagos.gr)