Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί έναν από τους 325 Καλλικρατικούς Δήμους βάσει του υπ’αριθμ. 3852/2010 Νόμου (ΦΕΚ 87Α/7-1-2010). Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελείται σήμερα από τους πρώην Δήμους Νάξου, Δρυμαλίας και τις πρώην Κοινότητες Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων και Σχοινούσας. Η έκταση του Δήμου είναι 498.000 km2. Η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου είναι μία από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες διαιρείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει το Δήμο Αμοργού και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο πληθυσμός του Δήμου είναι 21.295, σύμφωνα με τα “Αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού − Κατοικιών 2011 που αφορούν στον De facto Πληθυσμό της Χώρας” (ΦΕΚ 699/Β΄/20-03-2014).
Στη Δ.Ε. Νάξου βρίσκεται η μοναδική αστική περιοχή του Δήμου που είναι η Χώρα της Νάξου και έδρα του δήμου. Αποτελείται από τις δημοτικές κοινότητες Νάξου και Αγ. Αρσενίου και τις τοπικές κοινότητες Βίβλου, Γαλανάδου, Γαλήνης, Γλινάδου, Εγγαρών, Κινιδάρου, Μελάνων, Ποταμιάς και Σαγκρίου. Καταλαμβάνει έκταση 127 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 14.858 (Απογραφή 2011).
Η Δ.Ε. Δρυμαλίας εκτείνεται στα βόρεια του Δήμου. Αποτελείται από τις δημοτικές κοινότητες Απεράθου και Φιλωτίου και τις τοπικές κοινότητες Δαμαριώνα, Δανακού, Κεραμωτής, Κορωνίδος, Κορώνου, Μέσης, Μονής, Σκαδού και Χαλκείου καταλαμβάνει έκταση 302.83 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 6.285 (Απογραφή 2011).
Στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπάρχουν στο σύνολο 96 οικισμοί. Η συνένωση αυτή των νησιών σε έναν Δήμο, δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή, με ιδιαίτερα και διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά, καθώς ο νέος Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί το μόνο πολυνησιακό Δήμο στην Ελλάδα αποτελούμενο από 5 ανεξάρτητα νησιά.
Ο χαρακτήρας του Δήμου σχεδόν στο σύνολο του είναι τουριστικός καθώς η Νάξος, είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Τα 4 μικρότερα νησιά περιμετρικά της Νάξου, αποτελούν πολύ γνωστούς κι ιδιαίτερους τουριστικούς προορισμούς που έχουν γνωρίσει πολύ έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με πιο έντονο το φαινόμενο να παρουσιάζεται στο Κουφονήσι.