Στο σύνολο του Δήμου Μάνδρας υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων γης με κυρίαρχες τις δασικές εκτάσεις. Στο ανατολικό τμήμα του Δήμου που είναι πιο κοντά στην Ελευσίνα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας συγκεντρώνεται η οικιστική ανάπτυξη όπως και η ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας μαζί με τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας. Στην πόλη της Μάνδρας κυρίαρχη είναι η χρήση της Κατοικίας, η οποία συμπληρώνεται από τις χρήσεις που συνιστούν τη Γενική κατοικία και το Πολεοδομικό κέντρο. Η βιοτεχνία και η βιομηχανία χωροθετείται κυρίως νότια του οικιστικού πυρήνα της Μάνδρας καθώς και στο νότιο τμήμα του Δήμου που συνορεύει με την Αττική και την Εθνική Οδό.
Στο βορειοδυτικό και δυτικό τμήμα του Δήμου χωροθετείται διάσπαρτη εντός οικιστικών συγκεντρώσεων, αλλά κι εκτός αυτών, η παραθεριστική κατοικία. Παράλληλα, σε μεγάλο τμήμα της ενδοχώρας και κυρίως στις απομακρυσμένες ημιορεινές εκτάσεις απαντώνται δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, δεντροκαλλιέργειες, ετήσιες καλλιέργειες και μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Ο ορεινός χώρος είναι στην πλειοψηφία του δασικός. Στις δασικές εκτάσεις παρεμβάλλονται αρχαιολογικοί χώροι, οικιστικές περιοχές, περιοχές β’ κατοικίας και τμήματα που διατηρούνται ακόμα σχετικά άθικτα από την ανθρώπινη παρέμβαση και εκτείνονται κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών – Θηβών προς Βίλια και Πόρτο Γερμενό, όπου απαντώνται και περιοχές με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.
Επιπλέον, η εξόρυξη αποτελεί σημαντική δραστηριότητα στο Δήμο, καθώς μία μεγάλη μονάδα είναι χωροθετημένη βορειοανατολικά της πόλης της Μάνδρας.