Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για θέματα μείζονος σημασίας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από εσάς, προκειμένου το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, για το οποίο επιγραμματική παρουσίαση παρακολουθήσαμε στις 05/05/2025, να προβλέψει αλλά και να προστατεύσει τους εν δυνάμει κινδύνους της προβλεπόμενης μετεγκατάστασης της υφιστάμενης ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Να.Ζω) Θεσσαλονίκης που χωροθετείται εντός ΠΕ15 στην Πυλαία, η οποία περιλαμβάνει έξι (6) Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις, προς τον όμορο προς αυτήν Δήμο Θέρμης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Π2 Ειδικό Χωρικό Σχέδιο Παραλιακού Μετώπου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Χωροταξική Οργάνωση -Χρήσεις Γης – Προστασία Περιβάλλοντος) το Επιχειρηματικό Πάρκο Υποδοχής Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ορίζεται το χωρικό τμήμα ΠΕ.Π.Ε.Δ 3, με ΚΑΕΚ 191000101020/0/0 και με συνολική επιφάνεια βάσει κτηματολογίου 96.421,00 τ.μ. Το πρόσωπο – μέτωπο στη θάλασσα υπολογίζεται περίπου 300,00 μ. και το βάθος του περίπου 340,00μ. Η παραθαλάσσια αυτή έκταση του Δήμου Θέρμης, χωροθετείται σε επαφή με το δυτικό όριο του Αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του οποίου η κατασκευή νέου τμήματος βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη από την ακτογραμμή και προκαλεί περιβαλλοντική υποβάθμιση με παρουσία λιμναζόντων υδάτων, η οποία θα εξυγιανθεί μετά τη μετεγκατάσταση της ΝΑ.ΖΩ.
Αρχικά, η έννοια της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων εντοπίζεται στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια / Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), τα οποία όριζαν ότι οι δραστηριότητες που καθίστανται ασύμβατες με τις επιβαλλόμενες από αυτά χρήσεις γης, θα πρέπει να μετεγκατασταθούν, χωρίς μάλιστα να ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό όριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (αναθεώρηση) (ΦΕΚ ΑΑΠ123/2017) ο χώρος της υφιστάμενης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης εντάσσεται στην Πολεοδομική Ενότητα 15, όπου προβλέπεται η χρήση «Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης» του άρθρου του 4 του από 23-2-1987 π.δ/τος (Δ΄ 166) με ορισμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, σύμφωνα στις Γενικές Διατάξεις του ΓΠΣ αναφέρεται ότι «Υφιστάμενες ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο (εντός της ΠΕ15) θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως ότου θεσμοθετηθεί χρήση γης για τη χωροθέτηση ή μετεγκατάστασή τους.».
Βέβαια, στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους ρυθμίσεις όπως η μετεγκατάσταση δεν υλοποιούνται σχεδόν ποτέ, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος της μετεγκατάστασης όχι μόνο με οικονομικούς όρους (όπως κυριότητα νέας γης, ανέγερση κτιρίου, μεταφορά μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ) αλλά και με όρους βιωσιμότητας αναφορικά με την περίοδο που θα υποχρεωθεί η επιχείρηση σε παύση λειτουργίας προκειμένου να μετεγκατασταθεί.
Τονίζεται ότι προκειμένου να προστατευθούν οι νομίμως υφιστάμενες δραστηριότητες από τις αλλαγές στις επιτρεπόμενες χρήσεις, στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 7 του Ν3325/2005, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 98 του Ν4605/2019, αναφέρονται ρητά ότι «Οι δραστηριότητες που ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών από την ημερομηνία καθορισμού της χρήσης γης, με τον οποίο οι δραστηριότητες αυτές καθίστ ανται μη συμβατές. Η επέκταση των δραστηριοτήτων αυτών είναι δυνατή εντός του χώρου ή του γηπέδου όπου λειτουργούσαν πριν τον καθορισμό της χρήσης γης και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης, όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει της τελευταίας ισχύουσας έγκρισης ή γνωστοποίησης λειτουργίας και με την προϋπόθεση ότι η επέκταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση του δωδέκατου έτους από τον καθορισμό της χρήσης γης.» …«Οι δραστηριότητες που ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε περίπτωση καθορισμού της χρήσης γης με τον οποίο αυτές καθίστανται μη συμβατές, εφόσον δεν επιβάλλεται ρητά η απομάκρυνσή τους. Η επέκταση των δραστηριοτήτων αυτών είναι δυνατή εντός του χώρου ή του γηπέδου όπου λειτουργούσαν πριν τον καθορισμό της χρήσης γης και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης, όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει της τελευταίας ισχύουσας έγκρισης ή γνωστοποίησης λειτουργίας.» Επομένως, όχι μόνο δεν επιβάλλεται η μετεγκατάσταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων που έχουν καταστεί ασύμβατες λόγω αλλαγής ή καθορισμού χρήσεων γης, αλλά αντιθέτως προστατεύονται οι επιχειρήσεις αυτές από τις διατάξεις του ΓΠΣ του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνεται ή επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους. Ενώ πολύ στοχευμένα παραλείπεται ο ορισμός «νομίμως υφιστάμενες» για τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για Βιομηχανία (ΥΑ 11508/09, ΦΕΚ151/ΑΑΠ/13-4-2009) δεν εισάγει ρυθμίσεις υποχρεωτικής μετεγκατάστασης. Για την περίπτωση δε που προβλέπεται ρητά η μετεγκατάσταση, ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 ότι «πρέπει να επανεξετασθεί η προθεσμία που προβλέπεται από το άρθρο 7 του Ν3325/2005 για την απομάκρυνση υφιστάμενων μονάδων και ειδικότερα συναρτάται με την ολοκλήρωση της δημιουργίας στον ίδιο ή στους όμορους ΟΤΑ, οργανωμένου υποδοχέα ή άλλης ζώνης όπου να επιτρέπεται η χωροθέτηση της υπό απομάκρυνσης μονάδας». Επομένως, το ΕΠΧΣΑΑ για τη Βιομηχανία συσχετίζει τον καθορισμό προθεσμίας για τη ρητή μετεγκατάσταση με την ύπαρξη κατάλληλων υποδοχέων που διαθέτουν αδόμητη βιομηχανική γη στα όρια του ΟΤΑ ή στους όμορους ΟΤΑ. Δηλαδή, θέτεται εμμέσως ως βασική προϋπόθεση η ύπαρξη κατάλληλου υποδοχέα για την υλοποίηση της διάταξης της ρητής μετεγκατάστασης. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης να οριστεί σαφώς:
α) Ως κύρια δραστηριότητα/χρήση γης, μόνο η ναυπήγηση/κατασκευή/επισκευή/μετασκευή/διάλυση/συντήρηση πλοίων και σκαφών για χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 50 ετών.
β) Λοιπές επιτρεπόμενες δραστηριότητες/χρήσεις γης, μόνο οι υποστηρικτικές της κύριας, που σαφώς θα αναφέρονται (π.χ. μηχανουργείο κ.α.)
γ) Να μην επιτρέπονται άσχετες δραστηριότητες(π.χ.εφοδιαστική, τουρισμός κ.α.)
Περεταίρω, στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ΕΠΧΣΑΑ για τη Βιομηχανία αναφέρεται ρητά ότι «πρέπει να προβλεφθεί από τον αναπτυξιακό νόμο η παροχή οικονομικών κινήτρων για τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων που επιβάλλεται από πολεοδομικές διατάξεις.» Ομοίως, για την εξασφάλιση εργαλείων χρηματοδότησης για την μετεγκατάσταση αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 62 του Ν3982/2011 ως εξής «Οι επιχειρήσεις του Δεύτερου Μέρους του παρόντος, καθώς και οι επιχειρήσεις του άρθρου 1 του ν. 4302/2014 που μετεγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα, απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει από την εκποίηση των ακινήτων και των λοιπών εγκαταστάσεών τους, κατά το μέρος που αντιστοιχεί στο κόστος μετεγκατάστασής τους. Αν, μέσα σε πέντε (5) έτη από τη μετεγκατάσταση, η επιχείρηση παύσει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο επιχειρηματικό πάρκο, υποχρεούται σε επιστροφή του ποσού της φοροαπαλλαγής με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Το ποσό που αποτελεί αντικείμενο απαλλαγής συνυπολογίζεται στο ποσό της δημόσιας επιχορήγησης, εφόσον η επιχορηγούμενη επιχείρηση ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αντιστοιχεί σε ποσοστό μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, που προβλέπεται από τον εκάστοτε ισχύοντα Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για κάθε Περιφέρεια της Χώρας.»
Άλλωστε, τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού, δηλαδή τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις που δίνει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο ΠΧΠ και σύμφωνα με την παράγραφο 1γ του άρθρου 8 του Ν4447/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του Ν4759/2020 «Τα Ε.Π.Σ. εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους, εντός της περιοχής επέμβασης. Εκτός της περιοχής επέμβασης είναι κατ’ εξαίρεση επιτρεπτό τα Ε.Π.Σ. να προσδιορίζουν υποδομές, μέτρα και όρους που είναι αναγκαίοι για την οργανική ενσωμάτωση της περιοχής επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή που την περιβάλλει.» Αν υπάρχουν ασάφειες ή αντικρουόμενες κατευθύνσεις μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων όμορων περιφερειών τότε γνωμοδοτεί το ΚΕΣΥΧΩΘΑ (νέος φορέας). Επομένως, λαμβάνονται υπόψη οι εισροές από εγκεκριμένα χωροταξικά πλαίσια και άλλα σχέδια υπερτοπικής εμβέλειας με χωρική διάσταση (Ζώνες ΕΧΠΣ Βιομηχανίας, Ζώνες από το ΠΧΠ και Ζώνες Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων), σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/72343/1885 (ΦΕΚ 3545/Β/3-8-2021) Τεχνικές προδιαγραφές τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ).
Παράλληλα, από τις διατάξεις των άρθρων 24 παρ. 1 και 2, 79 παρ. 8 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος συνάγεται ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί τη χωρική έκφραση των προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ανήκει στην αρμοδιότητα του κράτους, το οποίο υποχρεούται, σύμφωνα με τις αρχές και τα πορίσματα της επιστήμης της χωροταξίας, να λαμβάνει τα αναγκαία για τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, οι κατά το δυνατόν βέλτιστοι όροι διαβιώσεως του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με την αρχή της αειφορίας. Εντός του πλαισίου αυτού, ουσιώδης συντελεστής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και, κατά μείζονα λόγο, για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, των οποίων η οικιστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται με τη διατήρηση του χαρακτήρα τους και του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και να μην παραβιάζει τη φέρουσα ικανότητά τους, είναι τα χωροταξικά σχέδια, με τα οποία τίθενται, με βάση την ανάλυση των δεδομένων και την πρόγνωση των μελλοντικών εξελίξεων, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο για τη διαμόρφωση των οικιστικών περιοχών, των περιοχών ασκήσεως παραγωγικών δραστηριοτήτων και των ελεύθερων χώρων στις εκτός σχεδίου περιοχές (ΣτΕ Ολομέλεια 3920/2010, ΣτΕ 1421/2013, 1422/2013, 4013/2013, 4784/2013, 4785/2013, 4982/2014, 4966/2014 κ.ά.).
Όπως γνωρίζετε, για τους κλάδους ή κατηγορίες βιομηχανίας που παρουσιάζουν έντονες χωρικές εξαρτήσεις από συγκεκριμένα στοιχεία της γενικότερης οργάνωσης του χώρου, καθορίζεται η διαμόρφωση ειδικών όρων χωροθέτησης. Ειδικά, όμως, τα ναυπηγεία ανήκουν στην κατηγορία των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με ανάγκη χωροθέτησης σε άμεση επαφή με θαλάσσιο μέτωπο, με ανάγκη έκτασης κατά μήκος του προσώπου στη θάλασσα τουλάχιστον 150,00μ/δραστηριότητα. Τονίζεται η συγκεκριμένη απαίτηση λόγω της οξείας γωνίας του αεροδιαδρόμου που «αχρηστεύει» αρκετό χώρο, λόγω δυσκινησίας κατά τη ναυπήγηση και τις υποχρεωτικές αποστάσεις ασφαλείας και πλαγίων ορίων. Αυτή τη στιγμή τα 4 ναυπηγεία έχουν πρόσωπο επί του αιγιαλού από 50μ έως 100μ και δεν επαρκούν. Εννοείται ότι η μετεγκατάσταση θα προσβλέπει σε ευμενέστερες συνθήκες.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία να δοθεί: α) στα βάθη της θάλασσας στον χώρο που θα εκτελείται η ανέλκυση και η καθέλκυση των πλοίων και σκαφών (50μ από την ακτή - βάθος τουλάχιστον 6-7μ). Σημειώνεται ότι ανάκλαση των κυμάτων παρατηρείται σε απόσταση από την ακτή, υποδηλώνοντας υποθαλάσσιο εμπόδιο, β) στο μέτωπο του προτεινόμενου χώρου που είναι σε επαφή με τη θάλασσα το οποίο παρουσιάζει μία συνεχόμενη δυναμική, μεταβαλλόμενου προφίλ, λόγω της έκθεσής του απευθείας στους επικρατούντες ΒΔ ανέμους, και γ) στα υψηλά επίπεδα θορύβου που θα εκτίθενται καθημερινά οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία που γειτνιάζουν με τον αεροδιάδρομο.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ομαλότητα των ακτών, το κατάλληλο βάθος των υδάτων για καθελκύσεις, η ασφάλεια και η προστασία από έντονα θαλάσσια φαινόμενα και ανέμους, η δυνατότητα εύκολης πλεύσης από τα ναυπηγεία προς τις ανοικτές θάλασσες, η εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών προς τη θάλασσα και η κυκλοφοριακή σύνδεση με την οδό. Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε οδός που να εξασφαλίζεται η χερσαία πρόσβαση στα προαναφερόμενα αγροτεμάχια, ούτε η κατάσταση του αιγιαλού και του βάθους είναι κατάλληλη για ναυπήγηση, ούτε το έδαφος ευνοεί για την στατική επάρκεια των γερανών και του υπόλοιπου εξοπλισμού που θα πρέπει να εδράζονται πλησίον της ζώνης παραλίας, ούτε υφίσταται κυματοθραύστης, προβλήτα κλπ. Επομένως, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το χρονικό διάστημα που απαιτείται τόσο για την ανάθεση και εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τα έργα υποδομής στο χώρο αυτό όσο και για τον απαιτούμενο χρόνο κατασκευής αυτών.
Περαιτέρω, ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει στρατηγικό χαρακτήρα και αφορά τη θέση στόχων και κατευθύνσεων, με σκοπό την οργάνωση και ανάπτυξη του χώρου σε υπερτοπικό επίπεδο. Τονίζεται ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας και τα εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου, θέτουν σε προτεραιότητα την ύπαρξη ενός ισχυρού και σε ετοιμότητα Πολεμικού Ναυτικού, για το οποίο έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη μιας ικανής και έμπειρης βιομηχανικής μονάδας όπως αυτή των Ναυπηγείων. Άλλωστε, τα υφιστάμενα ναυπηγεία φέρουν χαρακτηρισμό Ανεξάρτητου Ιδρύματος (ΑΙ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας – ΠΣΕΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, με την πρόβλεψη εθνικής επίταξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπότε η λειτουργία τους πρέπει να είναι απρόσκοπτη.
Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη αποτελεί κόμβο και σταυροδρόμι μεταφορών των Βαλκανίων –Μ. Ασία και Μαύρη θάλασσα- Αιγαίου πελάγους και γι’ αυτό το λόγο είναι ανεπίτρεπτο να μη διαθέτει Ναυπηγεία. Σε περίπτωση, μάλιστα, που τα Ναυπηγεία Θεσσαλονίκης κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα κατά τη φάση της μετεγκατάστασής τους, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται σε Ναυπηγεία της Μαγνησίας, της Καβάλας, της Αττικής και της Τουρκίας για εργασίες και επισκευές. Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, η Πυροσβεστική, Πολεμικό Ναυτικό κ.α.
Επιπρόσθετα, τα ναυπηγεία, ως μία από τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες και πιο συναλλαγματοφόρες επιχειρήσεις, εξυπηρετούν και συνδέονται άμεσα με την ελληνική και διεθνή εμπορική ναυτιλία που είναι από τους βασικότερους παράγοντες της οικονομίας μας. Σημειωτέων, στα Ναυπηγεία Θεσσαλονίκης κατασκευάζονται πλοία μέχρι και 80 μ ολικού μήκους με δυνατότητα επέκτασης, τόσο για το εσωτερικό αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της πολύ καλής ποιότητας κατασκευής, κυρίως στο εξωτερικό (από Ισπανία και Πορτογαλία, Ρωσία, μέχρι το Μαρόκο και τα Αραβικά Εμιράτα).
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη όλα τα παραπάνω θα πρέπει με το ΤΠΣ Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη να διευκρινίζονται τα κάτωθι:
1. Απαιτούμενος χρόνος μελέτης, αδειοδότησης και κατασκευής των κατ’ ελάχιστα απαιτούμενων έργων υποδομής αλλά και ανωδομής στο Επιχειρηματικό Πάρκο Υποδοχέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Να.Ζω), σε συνεννόηση με τον όμορο Δήμο Θέρμης, αλλά και κατά περίπτωση με τον Δήμο Θερμαϊκού εφόσον προβλέπεται ο δρόμος σύνδεσης με τοπικές οδούς να βρίσκεται επάνω στο όριο των ως άνω Δήμων. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης και των δύο Δήμων θα πρέπει να συντρέχει έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος που θα υποχρεωθεί η επιχείρηση σε παύση λειτουργίας προκειμένου να μετεγκατασταθεί.
2. Δέσμευση του αρμόδιου Δήμου για την τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών του Υποδοχέα της Να.Ζω από περιβαλλοντική καταλληλότητα μέχρι όρους και περιορισμούς δόμησης που να εξυπηρετούν την χρήση και την λειτουργικότητα των ναυπηγείων, ήτοι κατασκευή απαιτούμενων λιμενικών κ.α έργων.
3. Πρόβλεψη διατήρησης δικαιώματος λειτουργίας των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων στην υφιστάμενη θέση μέχρι την οριστική λειτουργία στο σημείο μετεγκατάστασης.
4. Απευθείας παραχώρηση των τμημάτων του Επιχειρηματικού Πάρκου ΝαΖω αποκλειστικά στις υφιστάμενες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και κατά προτεραιότητα για λόγους ηθικής, εμπειρίας και άμεσου ενδιαφέροντος. Επειδή η ιδιοκτησία είναι τόσο του Δήμου Θέρμης όσο και της ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση παραχώρησης και οικονομικού ανταλλάγματος, στο πλαίσιο του εφικτού και του συμφέροντος των επιχειρήσεων. Δηλαδή, θα πρέπει το Επιχειρηματικό Πάρκο Υποδοχέας Να.Ζω να προσφέρει ευμενέστερους όρους χωροταξίας και λειτουργικότητας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
εκ μέρους του Δ.Σ. ΣΝΘ
Η Πρόεδρος
Τυχομίδου Χριστίνα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλάκη Στυλιανή, Ιδιοκτήτρια Ναυπηγείου