Κατάγομαι από τη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας.
Η χερσόνησος του Μαλέα είναι μια γη τεράστιας πολιτισμικής αξίας, με ύπαρξη μνημείων που αρχίζουν από την παλαιολιθική εποχή. Αριθμεί πάνω από 70 σπήλαια σπουδαίας παλαιοανθρωπολογικής αξίας. Πολλά από αυτά άγνωστα ακόμα και στην εφορεία παλαιοανθρωπολογίας. Μόλις δέκα καταγεγραμμένα στο εθνικό αρχείο μνημείων. Τα σπήλαια βρίσκονται κατά μήκος όλης της ορογραμμής. (Κούνος, Αγία Αικατερίνη, Βαβύλα, Βελανίδια κ.τλ)
Σπουδαίους οικισμούς βρίσκουμε και κατά τη νεολιθική περίοδο και μετεγενέστερα την μινωϊκή. Λαμπρό αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών, το ιερό κορυφής της Βάρδιας στην υψηλότερη κορυφή του Μαλέα.
Την ύστερη εποχή του χαλκού ή Μυκηναϊκή εποχή υπάρχουν επισης δείγματα ακμαίων οικισμών.
Στην περιοχή των Βιγκλαφίων θα συναντήσουμε και μια πυραμίδα, την Πυραμίδα των Βατίκων. Μια πυραμίδα που ανήκει στο σύμπλεγμα των 7 πιο διάσημων πυραμιδοειδών κτισμάτων της μυκηναϊκής εποχής. Είναι η μεγαλύτερη κατασκευή σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα 17,50 x 16 μ., με εξαίρεση την πυραμίδα του Αμφείου .
Στα διάσημα μεταλλεία του Αγίου Ελισσαίου εξορυσσόταν ο σίδηρος από τον οποίο σφυρηλατείτο η ανίκητη ατσάλινη ασπίδα των Σπαρτιατών.
Ακολουθεί η λαμπρή περίοδος των Ελευθερολακώνων κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας.
Η περίοδος αυτή λήγει άδοξα με το μεγάλο σεισμό του 347 μ. Χ. χαρίζοντάς μας, άλλη μία βυθισμένη πολιτεία.
Στη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, η Μονεμβασιά και τα Βάτικα περνάνε στη δικαιοδοσία του δεσποτάτου του Μυστρά. Πλήθος εκκλησίες και ασκηταριά αποδίδουν στην περιοχή την ονομασία Μικρό Άγιο Όρος.
Πέρα της τεράστιας πολιτισμικής αξίας που εν συντομία αναφέρθηκε παραπάνω, η χερσόνησος αυτή είναι επίσης σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Εξαιτίας αυτού εμφανίζει μια πλούσια βιοποικιλότητα με πάνω από 1000 είδη αγριολούλουδων. Ενώ είναι επίσης ένα σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα ορνιθοπανίδας.
Να αναφερθεί εδώ ότι ενώ πληρούσε όλα τα επιστημονικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ολη ως περιοχή natura, για άγνωστο λόγο δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο.
Ο Μαλέας είναι επίσης ένα σπουδαίο γεωλογικό μνημείο, αγαπημένος πόλος έλξης της παγκόσμιας γεωλογικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε συνδυασμό με τα παλαιοντολογικά του στοιχεία, όλος ο κάβος και όχι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού, όπως ισχύει σήμερα, θα έπρεπε να συγκαταλέγεται μέσα στα μνημεία του γεωλογικού άτλαντα του Αιγαίου.
Θα πρέπει κατά την γνώμη μου η πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αρχικά να διατηρήσει και μετέπειτα να αναδείξει τα τόσο σημαντικά αυτά χαρακτηριστικά του.
Ο Μαλέας με κατάλληλο σχεδιασμό θα μπορέσει να λάμψει ως φάρος πνευματικός ιερής λατρείας, σταυροδρόμι πολιτισμών και ιερό ζωντανό βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας και της φύσης.
Αρχικά λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί και στην συνέχεια να αξιοποιηθεί.
Σε σχέση με την πρωτογενή μας τομέα θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τους αγρότες, σε σχέση με την ορθή χρήση νερού μεσω κατάλληλων προγραμμάτων, ελέγχων και ενημέρωσης.
Οι κατευθύνσεις/μέτρα των Σ.Δ.Λ.Α.Π. θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Με εκτίμηση
Τσακου Κατερίνα