ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΞΑΝΘΗΣ,ΔΕ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Γραφικό Αστικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Χωροθέτηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης

ΘΕΜΑ : «Χωροθέτηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης».
Σχετ.: α) αρ. 46856/9-12-2010 (ΦΕΚ 529) Απόφ. Αν. Υ.Π.Ε.Κ.Α.
β) αρ. 126098/17-06-2022 (ΦΕΚ 404 Δ/2022) Απόφ. Συντονιστή Α.Δ.Μ.Θ.

Στα πλαίσια της εν εξελίξει δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) του Δήμου Ξάνθης (χωροταξικό σχεδιασμό) σας γνωστοποιούμε τα εξής:
1. Στις παραπάνω (α’ & β’) σχετικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν τροποποιήσεις στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της πόλεως Ξάνθης, υπήρχε πρόβλεψη για χωροθέτηση Πυρ/κής Υπηρεσίας στο πολεοδομικό κέντρο της ΠΕ 6 (περιοχή Κυψέλης – Στρατοπέδων). Η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Ξάνθης μας ενημέρωσε ότι με το υπ’ αρ. 114/2016 Πρακτικό Συνεδριάσεως και Γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επικρατείας (Τμήμα Ε’), απαγόρευσε τη χρήση «Διοίκηση» στο οικόπεδο που είχε προταθεί και επέτρεψε εκεί μόνο τη χρήση «Εκπαίδευση». Επρόκειτο για οικόπεδο ανάμεσα στο στρατόπεδο «Επίλαρχου Στεφανίδη» και τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. επί της οδού Σάρδεων, έκτασης 24.866 τ.μ. (με ΚΑΕΚ 370260719031) ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων). Συνεπώς, πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η πρόταση και επ’ ευκαιρία της τρέχουσας διαμόρφωσης του Τ.Π.Σ. της Ξάνθης με νέα πρόταση.
2. Μετά από έρευνα - αναζήτηση στα διαθέσιμα δημόσια ακίνητα του Δήμου Ξάνθης (που πραγματοποιήσαμε με τη συνδρομή υπαλλήλου του Δήμου) προέκυψε μόνο ένα οικόπεδο κατάλληλο (λόγω θέσης και εμβαδού) για τη χωροθέτηση νέου κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης. Βρίσκεται στην ίδια πολεοδομική ενότητα (ΠΕ 6) με το παραπάνω, εντός ρυμοτομικού σχεδίου, που περικλείεται από τους οδούς Σάρδεων, Πανόρμου & Μιλτιάδου, έκτασης 4.097 τ.μ. (με ΚΑΕΚ 370260901002) αγνώστου κυριότητας βάσει Κτηματολογίου (επισυνάπτεται απόσπασμα Κτηματολογίου). Όμως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα αγνώστου ιδιοκτήτη οικόπεδα μπορεί ο Δήμος να τα δεσμεύσει και να τα αξιοποιήσει για κοινωφελή σκοπό. Ήδη ο Δήμος Ξάνθης το εν λόγω οικόπεδο έχει χαρακτηρισμένο για Βρεφονηπιακό Σταθμό στο τρέχον Γ.Π.Σ. το οποίο βέβαια μπορεί να τροποποιηθεί και να προταθεί άλλο οικόπεδο για Βρεφονηπιακό Σταθμό (π.χ. στο παραπάνω οικόπεδο που το Σ.τ.Ε. όρισε μόνο τη χρήση «Εκπαίδευση») εάν υφίσταται πραγματική ανάγκη. Το πρόβλημα είναι η χρήση γης, που είναι χαρακτηρισμένο όλο το Ο.Τ. ως «Κατοικία». Με την τρέχουσα όμως διαδικασία κατάρτισης του Τ.Π.Σ. του Δήμου Ξάνθης, δύναται αυτό να προταθεί και να τροποποιηθεί σε «Διοίκηση» προκειμένου να χωροθετηθεί εκεί το νέο κτήριο της Πυρ/κής Υπηρεσίας Ξάνθης.
3. Τα πλεονεκτήματα της θέσης του προτεινόμενου οικοπέδου είναι:
α)Ταχεία πρόσβαση όλων των τύπων οχημάτων, προς όλα τα σημεία της πόλης της Ξάνθης μέσω της περιφερειακής οδού Σάρδεων και των κάθετων οδών. Εξαίρεση η πρόσβαση στην παλιά πόλη της Ξάνθης και του κέντρου (πλατεία) που είναι λίγο μακρύτερα από τη σημερινή θέση.
β) Ταχύτερη πρόσβαση, λόγω απόστασης, στο περιαστικό πευκοδάσος της Ξάνθης, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Δ’ Σ.Σ., στην Ε.Ο. Ξάνθης-Δράμας μέσω Σταυρούπολης και Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
γ) Γρηγορότερη πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, τη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης και σε άλλες βιομηχανίες του νομού που εγκαταστάθηκαν εκτός ΒΙ.ΠΕ., καθώς και σε όλα σχεδόν τα χωριά, όπου κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού της Π.Ε. Ξάνθης (με μικρή εξαίρεση ανατολικά, τα χωριά στον άξονα Κιμμέρια-Σούνιο).
δ) Ξεπέρασμα επιχειρησιακών δυσχερειών που προέκυψαν με το πέρασμα των χρόνων εξαιτίας της μεταβολής των χρήσεων γης στην περιοχή πέριξ της Υπηρεσίας μας όπως: ι) μεγάλος αριθμός χώρων συνάθροισης κοινού (καφέ-μπαρ, εστιατόρια), ιι) κάθε Σάββατο πλησίον της Υπηρεσίας μας λαμβάνει χώρα η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά Ξάνθης (μεγάλη περιοδική συνάθροιση κοινού, μεγάλος όγκος σταθμευμένων οχημάτων που δυσχεραίνουν την έξοδο των πυρ/κών οχημάτων), ιιι) κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα μεγάλες πολυπληθείς εκδηλώσεις στην πόλη που επηρεάζουν και την κίνηση- έξοδο των πυρ/κών οχημάτων μας (καρναβάλι, γιορτές παλιάς πόλης, φεστιβάλ, συναυλίες κ.α.).
ε) Σύμφωνα με το πνεύμα των σύγχρονων πόλεων, οι Πυρ/κοί Σταθμοί χωροθετούνται στα όρια των πόλεων και όχι στο κέντρο αυτών.
4. Παρακαλείται ο Δήμος Ξάνθης στη σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τ.Π.Σ. (επόμενη φάση επιλογής σεναρίων κλπ) όπως προτάξει στις προς έγκριση προτάσεις του και το παρόν αίτημα. Ομοίως η Διεύθυνση Δόμησης Δ. Ξάνθης όπως διευκολύνει την όλη διαδικασία με τις μεταβολές που απαιτούνται για να ικανοποιηθεί η παρούσα πρόταση. Το παρόν θα αποσταλεί και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Τ.Π.Σ. με ανάρτηση του κειμένου αυτού στη σχετική ιστοσελίδα (https://polsxedia.ypen.gov.gr/tps_details/%CE%931_161).
5. Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις.

Ο Διοικητής Πυρ/κών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης

Ιωάννης Αγγ. Αραμπατζής
Πύραρχος