Σήμερα λήφθηκε κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απόσπασμα της οποίας ακολουθεί. Το επίσημο αντίγραφο της απόφασης θα αποσταλεί τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο και στους μελετητές.
Απόσπασμα απόφασης 30/15.3.2025 Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία
Εισαγωγικά
Η Επιτροπή του Δήμου προσπάθησε στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των μόνο πέντε (5) ημερών να μελετήσει τα σενάρια που παρουσιάστηκαν και να ετοιμάσει κάποιες προτάσεις.
Θα θέλαμε εξαρχής να επισημάνουμε ότι είναι αδύνατον να επεξεργαστείς τόσα πολλά δεδομένα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να υποβάλεις προτάσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου μας. Θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτό το στενότατο χρονικό περιθώριο και να επιφυλαχθούμε να συμπληρώσουμε τις παρούσες απόψεις-προτάσεις μας και σε επόμενο χρονικό σημείο, που θα έχουμε ίσως εμβαθύνει περισσότερο την αντίληψη μας των προτάσεων και στο οποίο θα έχουμε ίσως διαφορετικές ή περισσότερες προτάσεις-απόψεις.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που συνεργαζόμαστε με τους συγκεκριμένους μελετητές. Τόσο η κα Ράπτη, η οποία μας έκανε την παρουσίαση των σεναρίων, όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες των μελετητών που έχουν αναλάβει το ΤΠΣ της Τήνου φαίνεται ότι έχουν γνωρίσει το νησί μας και έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσουν μία άρτια μελέτη και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει άλλες μελέτες για το νησί μας από ανθρώπους που δεν πάτησαν το πόδι τους στο νησί, δεν ξέρουν σχεδόν κανένα από τα χωριά μας και γενικά δεν προσπάθησαν να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητές του. Αποτέλεσε λοιπόν ευχάριστη έκπληξη για μας η εξοικείωση με το νησί της Τήνου που παρουσίασε η κα Ράπτη και η ομάδα των μελετητών. Επίσης θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι ήταν πολύ συζητήσιμοι και αισθανόμαστε ότι οι εισηγήσεις μας δεν θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά θα μελετηθούν σοβαρά και ακόμα κι όσες δεν γίνουν δεκτές, θα υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό.
Οι απόψεις μας που ακολουθούν λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μομφή για τους μελετητές. Είναι κάποιες πρώτες σκέψεις επί των σεναρίων, τις οποίες, όπως προαναφέραμε θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε όσο θα περνάει ο καιρός.
Προκειμένου να μπορέσουμε τόσο εμείς, όσο και η ΕΛΕΤ (σύμβουλοι του Δήμου Τήνου) να κατανοήσουμε καλύτερα τις προτάσεις των σεναρίων και την εξειδίκευσή τους, θα χρειαστεί να λάβουμε γνώση των μελετών που συντάχθηκαν από τους Μελετητές:
• Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - ΤΠΣ Δ. Τήνου
• Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογική Καταλληλότητας - ΤΠΣ Δ. Τήνου
• Ανάλυση SWOT
• Έκθεση Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας (ΕκΕΦΙ)
Παρακαλούμε λοιπόν να μας χορηγηθούν αντίγραφα των μελετών αυτών.
Είναι σημαντικό να μας χορηγηθούν οι τρόποι υπολογισμού και οι υπολογισμοί των κρίσιμων ποσοτήτων και δεικτών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την επιλογή προτάσεων. Θα χρειαστούμε και τις προδιαγραφές που δόθηκαν από το Υπουργείο για την εκπόνηση της μελέτης
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τόσο τα σενάρια, όσο και οι απόψεις/προτάσεις μας τελούν υπό προϋποθέσεις, με την έννοια ότι αρκετά στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τη διαδικασία αναγνώρισης των δρόμων που είναι σε εξέλιξη, ανάλογα με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού που είναι σε εξέλιξη και ανάλογα με τις προβλέψεις του ΠΔ/Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων των οικισμών. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν να επανέλθουμε σε μελλοντικό χρόνο με νέες ή διαφορετικές προτάσεις ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχουμε κάθε στιγμή στα χέρια μας. Ελπίζουμε ότι οι μελετητές θα δείξουν και τότε την ίδια κατανόηση, παρότι λογικά οι αλλαγές σε εκείνο το χρονικό σημείο θα είναι πιο δύσκολες.
Λίγα λόγια για την Τήνο
Η Τήνος είναι ένας τόπος με πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα νησί. Όπως τα περισσότερα νησιά παρουσιάζει σημαντικές πολιτιστικές και πολιτισμικές διαφορές τόσο με τα κοντινά νησιά όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάθε νησί είναι μία ξεχωριστή κοινωνία, ένας τόπος που ιστορικά αναπτύχθηκε ανεξάρτητα, λόγω κυρίως των δυσκολιών στις μετακινήσεις εκτός νησιού, των καιρικών συνθηκών, της γεωγραφίας, του πληθυσμού κλπ. Αυτές οι ιδιαιτερότητες έχουν διαμορφώσει τον ξεχωριστό χαρακτήρα του νησιού μας, για τον οποίο είμαστε περήφανοι και τον οποίο θα θέλαμε να διατηρήσουμε, όσο μπορούμε για τις μελλοντικές γενιές.
Στην Τήνο υπάρχουν περίπου εξήντα (60) οικισμοί! Οι περισσότεροι από αυτούς τους οικισμούς έχουν μόνιμους κατοίκους και πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό τους κατά τους θερινούς μήνες.
Όπως σημειώνουν και οι μελετητές η Τήνος έχει τρεις καταχωρίσεις αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς:
1) Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία ενεγράφη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2013 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003) το 2015 .
2) Η Τέχνη της Ξερολιθιάς εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003) το 2018 .
3) Η τέχνη της καλαθοπλεκτικής στο Βωλάξ ενεγράφη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019 .
Από τις 11 εγγραφές παγκόσμιας αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας στον Κατάλογο της Unesco οι 2 είναι από την Τήνο!
Τρία με τέσσερα από τα εστιατόρια της Τήνου βραβεύονται κάθε χρόνο και περιλαμβάνονται στις λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, ενώ προϊόντα της Τήνου, όπως το κρασί, το μέλι, η μπύρα, τα τυριά, οι αγκινάρες κ.α. μπορεί να τα βρει κανείς σε πολλά σημεία τόσο της Ελλάδας όσο και του πλανήτη. Τα μονοπάτια της Τήνου, οι περιστεριώνες, τα χιλιάδες ξωκλήσια, οι ανεμόμυλοι, τα αγροτικά κτίσματα, τα πανηγύρια και τα ήθη και έθιμα του νησιού είναι στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η ανεπάρκεια του νερού και οι προκλήσεις στις υποδομές που παρουσιάζουν οι 60 οικισμοί και η εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό.
Η Τήνος έχει γίνει προορισμός επιλογής για πολλούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια για τα όμορφα χωριά της, για τα παραδοσιακά προϊόντα της, για τη γαστρονομία της, για το θρησκευτικό αίσθημά της, για τη φιλοξενία των Τηνιακών και γενικότερα για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της που γίνεται αισθητός σε πολλούς επισκέπτες της.
Επί των σεναρίων
Αφού μελετήσαμε όσο μπορούσαμε τα 3 σενάρια που παρουσιάστηκαν, θεωρούμε ότι το τρίτο σενάριο, το ήπιο είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο νησί της Τήνου.
Θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε ξανά σε αυτό το σημείο για το ότι προχωράμε σε αυτό το στάδιο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο υπερκείμενος σχεδιασμός, χωρίς να υπάρχουν ακόμη τα κριτήρια και τα δεδομένα για τον τρόπο που θα γίνει η οριοθέτηση των οικισμών και χωρίς να μας έχει ανακοινωθεί η καταγραφή του οδικού δικτύου της Τήνου. Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αλλάξουν αρκετές από τις προτάσεις μας και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με νέες ή διαφοροποιημένες προτάσεις, αφού λάβουμε γνώση των στοιχείων αυτών και του υπερκείμενου σχεδιασμού.
Γενικές προτάσεις
Κάποιες από τις γενικές προτάσεις μας και κάποιες κατευθύνσεις που θα θέλαμε να εμπεδώνονται στη μελέτη είναι οι εξής:
Να εξασφαλιστεί (κατά το δυνατόν) ότι οι υπερκείμενοι σχεδιασμοί δεν θα επιβάλλουν όρους που θα αλλοιώνουν τις προβλέψεις και τις διατάξεις προστασίας του ΤΠΣ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόβλεψη ότι το ΤΠΣ υπερισχύει του υπερκείμενου σχεδιασμού, σε όσες περιπτώσεις προβλέπει αυστηρότερους όρους.
Να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση του τοπίου και την ανάπτυξη ή έστω διατήρηση του παραγωγικού τομέα.
Κύριοι στόχοι θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η διατήρηση και προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Θεωρούμε ότι καταρχήν δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα του νησιού μας οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες.
Να δοθούν κίνητρα για τις χρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και τη μεταποίηση, να μην προκληθούν προβλήματα στην άσκηση των παραγωγικών/μεταποιητικών δραστηριοτήτων από το ΤΠΣ.
Να ληφθούν υπόψη τόσο οι τωρινές όσο και οι μελλοντικές ανάγκες του νησιού σε υποδομές και να υπάρξουν σχετικές προβλέψεις.
Ως κοινωνία, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν επιθυμούμε να εγκατασταθούν στο νησί μας αιολικά πάρκα ή μεμονωμένες ανεμογεννήτριες. Φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μόνο σε κτίρια για οικιακή χρήση ή δημόσια-δημοτικά κτίρια. Ακόμα όμως και τα φωτοβολταϊκά πάρκα αν και όπου επιτραπούν θα πρέπει να έχουν προβλέψεις και περιορισμούς, ώστε να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή βλάβη στο περιβάλλον και στο τοπίο. Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση θα μπορούσαν όμως να προβλεφθούν και να ενθαρρυνθούν σε κάποιες περιοχές, όχι όμως στους παραδοσιακούς οικισμούς ή σε μία απόσταση από αυτούς.
Θεωρούμε σημαντικό να προβλεφθεί ότι το ΤΠΣ θα πρέπει να επαναξιολογείται διαρκώς και να τροποποιείται ανά πενταετία. Να προβλεφθούν συνέπειες, ώστε η Πολιτεία να υποχρεωθεί να τροποποιεί το ΤΠΣ και να μην επαναληφθεί η κατάσταση με τις ΖΟΕ, οι οποίες επί 23 χρόνια δεν έχουν τροποποιηθεί ούτε μία φορά!
Ειδικές προτάσεις
Παρακάτω επισημαίνονται κυρίως τα σημεία στα οποία έχουμε απορίες και ζητάμε διευκρινήσεις, αλλά και τα σημεία στα οποία έχουμε συμπληρωματικές προτάσεις ή διαφωνίες. Σε κάποια σημεία, για λόγους έμφασης επισημαίνουμε τη συμφωνία μας με τη μελέτη.
Σελ. 33: Να αποσαφηνιστεί τι σημαίνει ήπια τουριστική χρήση. Ανάλογα με τις διευκρινήσεις αυτές επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα αυτό.
Το 2ο σενάριο δεν συνάδει με το χαρακτήρα του νησιού μας.
ΟΙΚ Οικιστικές περιοχές:
Σελ. 33:
Ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής δεν εμφανίζεται πια ως οικισμός στην απογραφή και άρα δεν ξέρουμε με τι πληθυσμό ελέγχεται η χωρητικότητά του. Ωστόσο απαιτείται η ξεχωριστή οριοθέτησή του καθώς δεν περιλαμβάνεται στο όριο του ΓΠΣ.
Οικισμός Σπεράδος: Εμφανίζεται στην απογραφή του 1991, μετά το 1983. Χρειάζεται να διερευνηθεί αν μπορεί να οριοθετηθεί.
Οικισμός Καλλονή: Συμπεριλαμβάνει εδώ και χρόνια τον οικισμό Καρκάδο που πια δεν εμφανίζεται στην απογραφή ξεχωριστά (προ 23 και παραδοσιακός επίσης). Προτείνουμε να διερευνηθεί αν θα μπορούσε να οριοθετηθεί ως ξεχωριστός οικισμός.
Σελ. 34:
3ο μπούλετ: Στους παραδοσιακούς οικισμούς να μείνει η αρμοδιότητα απόφασης για άλλες χρήσεις στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως έχει σήμερα.
Σελ 34 β. ΠΕΔ:
Να διατηρηθούν οι περιορισμοί που προβλέπονταν στη ΖΟΕ. Να προβλεφθεί μία επιπλέον ΠΕΔ στην περιοχή των οικισμών Στενής-Φαλατάδου-Μέσης-Τζάδου-Κέχρου, ούτως ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν εκεί οι χρήσεις μέσης όχλησης και μεταποίησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αυτής.
Σελ. 34 γ. ΠΕΠ, ΠΕΚ:
Να διατηρήσουν οι ΠΕΠ τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα από τη ΖΟΕ.
ΠΕΧ
Σελ. 36:
Για όλες τις ΠΕΧ: Ο εμπλουτισμός των χρήσεων χρειάζεται να γίνει με μεγάλη προσοχή.
Για όλες τις ΠΕΧ: Για τις τροποποιήσεις των ορίων των ΠΕΧ (πρώην ΖΟΕ) γενικά διατηρούμε επιφύλαξη. Θα πρέπει να μελετήσουμε τις αλλαγές που προτείνονται και να τις συζητήσουμε με τους μελετητές, να κατανοήσουμε τα κριτήρια βάσει των οποίων προτάθηκαν οι αλλαγές και τότε θα μπορούμε να πούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.
ΠΕΧ1 (2.1α.1):
Από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σημερινό 24. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν με περιορισμούς. Μένει το 24.5 Πολυλειτουργικό αγρόκτημα (άρθρο 52 του ν. 4235/14, Α'32). Θεωρούμε ότι το Πολυλειτουργικό αγρόκτημα θα μπορούσε να προστεθεί σε όλες τις ΠΕΧ.
Σε. 36:
15 Τουριστικά καταλύματα: Θα θέλαμε να υπάρχει περιορισμός μεγεθών. Όπως προαναφέραμε δεν θα θέλαμε στο νησί μας τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Όσα ξενοδοχεία γίνουν θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο τοπίο και στις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, δηλαδή με τις λιγότερες δυνατές πισίνες κλπ. Αντίστοιχοι περιορισμοί βέβαια θα πρέπει να ισχύουν και στις μεσαίες και μικρότερες μονάδες.
Ο Τουρισμός αν δεν μπει σε ένα σωστό πλαίσιο θα αποτελέσει σημαντική απειλή για το περιβάλλον και την ταυτότητα της Τήνου και των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων.
Κατά συνέπεια οι ΠΕΧ1 και ΠΕΧ 2 θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Η ΖΟΕ , τα όρια των επί μέρους περιοχών, οι επιτρεπόμενες σε αυτές χρήσεις και οι κανονιστικές ρυθμίσεις, που περιλάμβανε υφίστανται και στο 3ο ήπιο σενάριο διαφοροποιήσεις. Εκτός από το θέμα των νέων ορίων, στο οποίο θα επανέλθουμε, υφίσταται τροποποίηση, ως προς τις επιτρεπόμενες επί μέρους τουριστικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες γίνεται παραπομπή στον Ν.4276/14, χωρίς άλλη εξειδίκευση. Στο νόμο αυτό προβλέπονται λειτουργικές μορφές τουριστικών καταλυμάτων μικρού, αλλά και μεγάλου μεγέθους (βάσει των ορισμών και των προδιαγραφών τους) καθώς και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, οι περισσότερες των οποίων συνεπάγονται σημαντική δόμηση. Λόγω, λοιπόν, των δυσμενών επιπτώσεων των εγκαταστάσεων αυτών στο περιβάλλον και τον κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού μας από τέτοιες εγκαταστάσεις προτείνεται:
Να απαγορευτούν οι στρατηγικές επενδύσεις στον Τουρισμό και η δημιουργία ΕΣΧΑΣΕ στην Τήνο
Να απαγορευτούν οι μορφές καταλυμάτων (πχ ΣΤΚ, ΟΜΑΤ) που συνεπάγονται ξενοδοχείο και real estate δηλ. εξ υπαρχής δημιουργία οικισμού
Να προσδιοριστούν και να χωροθετηθούν σε επόμενη φάση οι επιβαρυντικές σε δόμηση εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής πχ τουριστικοί λιμένες μικρού μεγέθους (κατά προτίμηση σε υφιστάμενα λιμάνια/λιμενίσκους), τα συνεδριακά κέντρα κ.ο.κ
Προτείνεται να αποκλειστεί στην ΠΕΧ 1 η εγκατάσταση ΑΠΕ καθώς και η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στην χρήση 48. Κατασκευές και 48.2. Εγκαταστάσεις
Πρόσθετες χρήσεις:
4.1 Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις να δούμε τι είναι η κάθε κατηγορία μήπως θέλουμε κάποια αντί για όλα
Σελ 37:
9 Χώροι συνάθροισης κοινού κτλ. , θα θέλαμε να υπάρχει περιορισμός μεγεθών.
11 Μόνο Γραφεία θα θέλαμε να προσδιοριστεί περισσότερο
16.2 Στάθμευση (κτίρια γήπεδα) σκαφών και τουριστικών λεωφορείων είναι χωρίς περιορισμό είδους και βάρους στο ΦΕΚ, θα θέλαμε να υπάρχει περιορισμός.
24.5 Να διερευνηθεί τι είναι το πολυλειτουργικό αγρόκτημα (ν. 4235/14, άρθρο 52). Το έχει εδώ στην ΠΕΧ1 . Σε όλες τις άλλες ΠΕΧ έχει όλο το άλλο 24 των αγροτικών εκμεταλλεύσεων εκτός από αυτό
26 Έχει μέσα και αεροδρόμια
48 έχει και τις αφαλατώσεις. Είναι χρήση που έχει μπει σε όλες, εκτός της ΠΕΧ1 που έχει βάλει μόνο το 48.2.
Στην ΠΕΧ1 Πανόρμου: Τα 1, 12, 13, 14,15,47 υπάρχουν και στις άλλες ΠΕΧ1. Προστίθεται το 10.3 Υπεραγορές και 10.4 πολυκαταστήματα ως 1500τ.μ ενώ υπάρχουν ήδη τα 10.1 και 10.2 από τις άλλες ΠΕΧ1. Δεν συμφωνούμε να δοθεί τέτοια δυνατότητα. Τόσο μεγάλα πολυκαταστήματα και υπεραγορές είναι εκτός της κλίμακας του νησιού μας. Θεωρούμε σωστό ότι στις άλλες ΠΕΧ1 δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.
Να προβλεφθούν μικρότερες υπεραγορές και πολυκαταστήματα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.
ΠΕΧ2 (2.3α.2.3)
Να απαγορευτούν ρητά εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Θα θέλαμε να προβλεφθεί η διοργάνωση δραστηριοτήτων-βιωματικών εμπειριών: περπάτημα, οικοπαρατήρηση, ενημέρωση/συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες κλπ αλλιώς η αναφορά σε αγροτουρισμό και οικοτουρισμό είναι κενή περιεχομένου. Θα πρέπει κατά συνέπεια να επιτρέπονται οι μικρές υποδομές που απαιτούν οι εμπειρίες αυτές. Άλλως θα πρόκειται για περιοχή Τουρισμού-Αναψυχής με χαμηλούς όρους δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων
Σελ.38:
15 Ως τώρα επιτρέπονταν μόνο εγκαταστάσεις αγροτουρισμού και οικολογικού τουρισμού. Τώρα επιτρέπει γενικά τουριστικά καταλύματα ως 50 κλίνες.
23 Να μην επιτρέπονται χρήσεις μέσης όχλησης.
Πρόσθετες χρήσεις:
10.1 Εμπορικά καταστήματα. Διατηρούμε αμφιβολίες αν είναι απαραίτητο.
16 Για τα Γήπεδα στάθμευσης είμαστε σύμφωνοι, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν προϋποθέσεις
34 ΑΠ φωτοβολταϊκά ως 1MW. Με τη ΖΟΕ δεν επιτρέπονταν γενικά σταθμοί και θεωρούμε ότι ο περιορισμός αυτός παρείχε προστασία.
Προτείνεται να αφαιρεθεί η χρήση 34. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ και να επιτρέπεται μόνο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια και όχι σε γη
Σε περίπτωση που στο 48 προβλέπεται εγκατάσταση ΑΠΕ, να προβλεφθεί ρητά ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στην ΠΕΧ αυτή, πλήν των οικιακών.
Σελ. 39:
ΠΕΧ 3 (2.2στ.2)
Η ΠΕΧ αυτή θα πρέπει να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη θα περιλαμβάνονται οι περιοχές με εξορυκτικές δραστηριότητες και λατομεία και θα επιτρέπεται και η εγκατάσταση χρήσεων μέσης όχλησης. Δεν θα επιτρέπεται στην περιοχή αυτή η χρήση κατοικία. Στη δεύτερη περιοχή θα επιτρέπεται η κατοικία και δεν θα επιτρέπονται οι λατομικές, εξορυκτικές χρήσεις, ούτε οι χρήσεις μέσης όχλησης.
Σελ. 40:
ΠΕΧ4 (2.3α.9):
Για τις χρήσεις μέσης όχλησης ισχύει ότι προαναφέραμε.
Να προβλεφθούν χρήσεις χαμηλής όχλησης καθώς και ήπια ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων με όρους κατοικίας.
ΠΕΧ5
Σελ. 41:
ΠΕΧ6 ΝΕΑ:
Θα πρέπει ο αρχαιολογικός χώρος που υπάρχει στην περιοχή να αφαιρεθεί από την ΠΕΧ 6.
34 ΑΠΕ αποκλειστικά για φωτοβολταϊκά. Θα θέλαμε να προβλεφθεί ότι τα φωτοβολταϊκά αυτά θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνο από το Δήμο Τήνου, για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων του Δήμου Τήνου.
Δεν συμφωνούμε να διατηρηθούν οι αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί. Παρότι είναι δύσκολο να μπορέσει να αποτραπεί η εγκατάσταση αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων, θα θέλαμε να υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν διατηρούνται οι αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί.
Σημειωτέον ότι το αδειοδοτημένο αιολικό πάρκο που εμφανίζεται στην περιοχή ΠΕΧ6 δεν έχει πλέον αδειοδότηση και παρακαλούμε να αφαιρεθεί.
Γενικές διατάξεις:
Πρώτο μπούλετ: Να προστεθεί «και των λοιπών απαιτούμενων εγκρίσεων»
Σελ 42:
Θα θέλαμε να τεθεί μία ελάχιστη απόσταση 50 μέτρων από τον αιγιαλό και να επιτρέπονται στη ζώνη 50-100 μέτρων από τον αιγιαλό οι χώροι στάθμευσης. Να διευκρινιστεί αν θα διατηρηθούν οι λοιπές γενικές διατάξεις του άρθρου 4 στις οποίες δεν γίνεται αναφορά.
4ο μπούλετ: Δεν θα θέλαμε οχλούσες χρήσεις στα 500μ από οικισμούς. Για τις χρήσεις μέσης όχλησης ωστόσο, οι οποίες ήδη υφίστανται, θα πρέπει διατηρηθούν. ΠΧ το Τυροκομείο και το Ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα από τον οικισμό του Τριποτάμου.
Σ3.Α.2 σελ. 43:
Στη 2η παράγραφο αναφέρει διαφορετική ζώνη για λατόμευση - εξόρυξη, ενώ στη σελ . 39 στην ΠΕΧ3 έχει όλη την εξόρυξη - λατόμευση σε όλη την ΠΕΧ 3
Σελ. 44 Σ3.Β.2.
Στην τελευταία παράγραφο πάλι το ίδιο για περιορισμό εξόρυξης στις ΠΕΧ αλλά στην ΠΕΧ 3 το έχει δώσει παντού.
Σ3.Β3.
Η μεταποίηση δεν επιτρεπόταν στην ΠΕΧ 4 ΖΟΕ 2.3α.9.
Σελ. 45 Τουρισμός
Στην ΠΕΧ2 δεν το εξειδίκευσε μόνο για αγροτουρισμό, το αφήνει και για άλλα.
Αν προτείνεται, εκτός από κατοικία να επιτραπεί και η χρήση Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών (ΤΕΚ), να διευκρινιστεί αν θα επιτρέπεται και για ΕΕΔ (Ενοικιαζόμενα Δωμάτια - Διαμερίσματα)
Σελ 45 - 46 Σ3Δ1
Να υπογραμμιστεί ότι όπου ο υπερκείμενος σχεδιασμός προβλέψει μελλοντικά κάτι διαφορετικό από το ΤΠΣ και έχουμε ως αποτέλεσμα να συγκρούονται οι δύο προβλέψεις, τότε θα υπερισχύει το ΤΠΣ, όπου προβλέπει πιο αυστηρούς όρους από τον υπερκείμενο σχεδιασμό. Για παράδειγμα, εμείς δεν προβλέπουμε ξενοδοχεία στην περιοχή Natura. Αν ο υπερκείμενος σχεδιασμός προβλέψει ξενοδοχεία 150 κλινών στην περιοχή Natura (όπως ανέφερε η μελέτη), θα υπερισχύει το ΤΠΣ και δεν θα μπορούν να ανεγερθούν στη ζώνη Natura τέτοια ξενοδοχεία 150 κλινών.
Σελ. 47
Οικιστικές περιοχές
Περ/κής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης πχ Βουρνή. Δεν είμαστε σύμφωνοι με την ιδιωτική πολεοδόμηση σε κανένα σημείο.
Σελ. 51
3ο σενάριο: Διεύρυνση χωρητικότητας οικισμών: Θα θέλαμε να μην μειωθούν τα όρια των οικισμών. Όπου είναι δυνατόν, να προβλεφθεί επέκταση των ορίων των οικισμών, δεδομένου ότι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αυτό τον τρόπο. Ιδίως στους παραδοσιακούς οικισμούς θα πρέπει κάθε πρόταση να προστατεύει το χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική τους.
Σελ. 52
Να αναφέρεται ότι δεν επιτρέπονται μικρές α/γ και επιτρέπονται μόνο μικρά φωτοβολταϊκά για οικιακή χρήση.
Σελ 53
Η ανάπτυξη εκατέρωθεν του οδικού δικτύου Αετοφωλιάς-Πύργου οδηγεί σε μία διαφορετική εικόνα του νησιού από αυτή που έχει σήμερα, μία εικόνα που θα παραπέμπει σε ένα διαρκές αστικό-περιαστικό τοπίο. Αυτή η διαδρομή είναι από τις πιο ωραίες του νησιού επειδή είναι ανέγγιχτη.
Προτείνεται ο χαρακτηρισμός Αετοφωλιάς, Μαρλά και Μαμάδου ως παραδοσιακών οικισμών
Γενικότερες παρατηρήσεις
Θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνει αναγνώριση όλου του υπάρχοντος οδικού δικτύου καθώς και των οδών προσπέλασης για τις περιοχές στις οποίες προτείνουμε για διαφορές χρήσεις.
Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για δυνατότητα χάραξης περιφερειακών οδών όπου είναι δυνατόν στους οικισμούς καθώς και κοινόχρηστων-κοινωφελών χώρων, όπως χώροι στάθμευσης, πλατείες, πολιτιστικοί χώροι, χώροι για υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ
Να γίνει αναγνώριση των δρόμων που συνδέουν οικισμούς, όπως ενδεικτικά ο δρόμος που οδηγεί από την διασταυρωση προς τον οικισμό του Πύργου στον οικισμό Μαρλά και στη συνέχεια από Μαρλά προς Μαλί -Κουμελά και το λατομείο πράσινου μαρμάρου.
Όταν σε μία ζώνη υπάρχουν χρήσεις που αλληλοσυγκρούονται δημιουργούνται προβλήματα. Το θέμα αυτό θέλει περαιτέρω συζήτηση.
Να εξεταστεί αν μπορεί σε κάποια ζώνη να επιτραπούν τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης.
Να επανεξεταστούν τα όρια της νέας τουριστικής περιοχής Πανόρμου. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει η δόμηση εντός της εν λόγω περιοχής να φθάνει πλησίον των ορίων του Πύργου ή άλλων οικισμών όπως τα Πλατειά.
Ως προς τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης για τους παραδοσιακούς ή για τους λοιπούς οικισμούς και για την εκτός σχεδίου δόμηση θα τεκμηριώσουμε την ανάγκη σωστών ειδικών όρων δόμησης κι όχι μορφολογικών κανόνων. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων σε μη παραδοσιακούς οικισμούς λειτουργούν περιοριστικά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η μίμηση/αντιγραφή τυχόν παραδοσιακών μορφολογικών στοιχείων και δομών δεν μπορεί να αποτελεί επιδίωξη σύγχρονων αρχιτεκτονικών μελετών. Επιδίωξη της αρχιτεκτονικής είναι να μεταφέρει, και να προσαρμόζει τα παραδοσιακά πρότυπα μορφών βάσει του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ως προς τη χρήση κατοικίας θα πρέπει να διευκρινιστεί αν συμπεριλαμβάνεται η βραχυχρόνια μίσθωση, που έχει δημιουργήσει πολλα προβληματα σε άλλα νησιά και τουριστικούς προορισμούς.
Στις «οικιστικές περιοχές», εκτός από την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, θα πρέπει να εξεταστεί και η ανάγκη συμπληρωματικής ρυμοτόμησης, δεδομένου ότι υπάρχουν οικισμοί με διευρυμένα όρια και αδόμητες εκτάσεις. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί μετά την οριστική οριοθέτηση των οικισμών.
Οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί όπως τα Μοναστήρια, το Ισμαήλ, ο Λάζαρος, ο Καλουμενάδος, τα Κελιά κλπ, δεν θα θέλαμε να γίνουν σποραδικά ξενοδοχεία. Στόχος μας είναι η αναβίωση των οικισμών αυτών και η διατήρηση τους καθώς και των κτισμάτων με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.
Να εξεταστεί αν μπορεί να αναθεωρηθεί και να σχεδιαστεί εκ νέου η διοικητική διαίρεση του νησιού σε περιοχές με όμοια χαρακτηριστικά ώστε να εμφανίζουν και καλές προοπτικές προκειμένου να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές – μεταρρυθμίσεις, καθώς η τωρινή διοικητική διαίρεση του νησιού θεωρείται ξεπερασμένη.
Να υπάρξει πρόβλεψη για δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης, επέκτασης κλπ των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού μας, στη Χώρα, στα Υστέρνια, στον Πάνορμο και στον Αγιο Ρωμανό καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής μικρών λιμενικών εγκαταστάσεων στους παραλιακούς οικισμούς και μόνο.
Δεδομένου ότι ο ΧΥΤΥ θα έχει διάρκεια 25 ετών, θα πρέπει να προβλεφθεί περιοχή στην οποία θα μπορεί να χωροθετηθεί ο επόμενος ΧΥΤΥ του νησιού μας και να υπάρξουν αντίστοιχα προβλέψεις για σημαντικές υποδομές όπως Βιολογικός, Εργοστάσιο Αφαλάτωσης, Σφαγείο, Ελικοδρόμια κλπ.
Όσον αφορά στους χάρτες της ανάλυσης παρατηρούνται παραλείψεις και ανακρίβειες όπως ενδεικτικά α) στην περιοχή του Σταυρού τόσο στην εντός σχεδίου όσο και στην εκτός σχεδίου περιοχή σκιαγραφείται με πράσινο χρώμα μια μεγάλη έκταση ως κοιχόχρηστος χώρος, που προφανώς σήμερα είναι ιδιόκτητες, δομημένες. β) το τμήμα του περιγράμματος του ιστορικού τόπου της χώρας της Τήνου περιλαμβάνει μέρος της χερσαίας ζώνης ακόμα και τον μέσα προβλήτα
• Δεν γίνεται καμία αναφορά για το κεντρικό λιμάνι της Τήνου και για τους λιμένες του Όρμου Υστερνίων και του Πανόρμου, καθώς επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική αναβάθμιση, επέκτασή τους. Το λιμάνι είναι πρωταρχικό στοιχείο για την ανάπτυξη ενός νησιού καθώς αποτελεί την μοναδική πύλη εισόδου και εξόδου.
Θα θέλαμε να υπάρχει πρόβλεψη στο ΤΠΣ για εγκαταστάσεις σχετικές με τον Τομέα της Υγείας. Να προβλεφθεί σε κάποια περιοχή ή σε κάποιο σημείο δυνατότητα ανάπτυξης ιατρικών παροχών και εγκαταστάσεων τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα θέλαμε να προβλεφθούν θέσεις κατασκευής και λειτουργίας μικρών μονάδων περίθαλψης.
Οι προβλέψεις του ΤΠΣ προϋποθέτουν ότι πρέπει να έχουμε οδικό δίκτυο αναγνωρισμένο και οριοθετημένους οικισμούς. Χωρίς αυτά πολλές από τις προβλέψεις θα είναι ευχολόγιο.
Θα θέλαμε να περιλαμβάνονται προβλέψεις για προστασία των παραδοσιακών κτισμάτων και κατασκευών, όπως Περιστεριώνες, Κελιά, Ξερολιθιές, αγροτικά κτίσματα, Ανεμόμυλοι κλπ. Παρόμοια προστασία θα θέλαμε και για τα μονοπάτια μας. Οπότε είναι σημαντικό για εμάς να γίνει μία συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την πολιτιστική κληρονομιά μας και να περιληφθούν στο ΤΠΣ αντίστοιχες προβλέψεις.
Θεωρούμε σημαντικό να οριοθετηθούν όσοι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν οριοθετηθεί και παρότι κατανοούμε ότι δεν είναι συμβατικό αντικείμενο, θεωρούμε σημαντικό στα πλαίσια του ΤΠΣ να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων. Εφόσον μπορεί να προβλεφθεί στο ΤΠΣ θα θέλαμε να προβλεφθεί η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος στους οικισμούς.
Παρότι οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις είναι αρκετές, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την εκτίμησή μας για την υψηλή ποιότητα και αρτιότητα της μελέτης που μας παρουσιάστηκε.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ευαισθησία και η εργατικότητα των μελετητών θα συνεχιστούν και στο επόμενο στάδιο και μέσα από γόνιμη συνεργασία θα καταλήξουμε στη βέλτιστη πρόταση για το ΤΠΣ, η οποία θα εξασφαλίζει το μέλλον του τόπου μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.