Το νησί της Τήνου, που ταυτίζεται με τον Δήμο της Τήνου βρίσκεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και χωροθετείται στο Αιγαίο Πέλαγος νοτιοανατολικά της Άνδρου (700 μ.), βορειοδυτικά της Μυκόνου (8 ναυτικά μίλια) και βορειοανατολικά της Σύρου (13 ναυτικά μίλια). Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά την Νάξο, την Άνδρο. Έχει έκταση 197,044 τ. χλμ και μήκος ακτών περίπου 114 χλμ. Απέχει από τον Πειραιά 85 ναυτικά μίλια, με τον οποίον και έχει θαλάσσια σύνδεση, όπως και με την Ραφήνα και το Λαύριο. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Τήνος η οποία χαρακτηριστικά αποκαλείται, Χώρα.
Το νησί στο σύνολο του αποτελεί την περιοχή μελέτης. Αποτελείται από 3 Δ.Ε, εκείνη της Τήνου, με έδρα την Χώρα της Τήνου, αποτελούμενη από τα Δ.Κ. Τήνου, Τ.Κ. Δύο Χωριών και Τριαντάρου, την Δ.Ε. Εξωμβούργου, με έδρα την Ξινάρα αποτελούμενη από τα Τ.Κ.. Αγάπης, Καλλονής, Κάμπου, Καρδιανής, Κτικάδου, Κώμης, Στενής, Υστερνίων και Φαλατάδου και την Δ.Ε. Πανόρμου, με έδρα τον Πύργο.
Η Δημοτική ενότητα Τήνου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και της οικονομικής ζωής του νησιού και τη συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών. Αποτελείται από ένα πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο και περιαστικές περιοχές με έως και πρόσφατα έντονη οικιστική δραστηριότητα, καθώς και 5 ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς που παρουσιάζουν δημογραφικό πρόβλημα. Είναι η πύλη της Τήνου προς τους άλλους προορισμούς, κυρίως προς τα λιμάνια της Αττικής, το μοναδικό λιμάνι του νησιού με ανεπτυγμένες υποδομές και υπηρεσίες. Δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών – επισκεπτών του νησιού με μεγάλο πόλο έλξης το ναό της Ευαγγελίστριας και τη μονή Κεχροβουνίου. Αποτελεί την έδρα του νέου Δήμου σχεδόν όλων των διοικητικών υπηρεσιών της Τήνου.
Η πόλη της Τήνου (Χώρα) έχει ως χαρακτηριστικό της την παρουσία ενός πανελληνίου - διεθνούς θρησκευτικού προσκυνήματος στην πόλη είναι αυτό που χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα την γενικότερη εικόνα - ταυτότητα του Δήμου αλλά και προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο που διαδραματίζει εντός νομού και Περιφέρειας. Συνέπεια αυτού η σταθερή και μεγάλη τουριστική προσέλευση και επισκεψιμότητα και η μονοδιάστατη γεωγραφικά ανάπτυξη σε ένα περιορισμένο χώρο, η υπερσυγκέντρωση των οικονομικών πόρων και η εμφάνιση ενός διογκωμένου τριτογενούς τομέα βασισμένου στο εμπόριο και τον θρησκευτικό κυρίως τουρισμό.
Η Δ.Ε. Εξωμβούργου διαθέτει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και παραδοσιακούς οικισμούς που διατηρούν αναλλοίωτο το νησιωτικό χαρακτήρα και τα τοπικά παραδοσιακά πολιτιστικά στοιχεία. Παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και αγροτικής- κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένα είδη της τοπικής παραγωγής.
Η Δ.Ε. Πανόρμου διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν και μεγάλη παράδοση στην εξόρυξη και επεξεργασία του μαρμάρου η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχει αναδείξει σπουδαίους καλλιτέχνες παγκοσμίου εμβέλειας και διαθέτει τη μοναδική σχολή μαρμαροτεχνίας στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος του εισοδήματος του πληθυσμού εξακολουθεί να προέρχεται από την κατεργασία του μαρμάρου είτε στο δευτερογενή είτε στον τριτογενή τομέα. Αποτελεί το δεύτερο πόλο έλξης επισκεπτών μετά τη χώρα με μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.