Το πρόβλημα της Τερψιθέας είναι γνωστό σε όλες τις τοπικές αρχές (δήμος, περιφέρεια, αποκεντρωμένη, ΤΕΕ).
Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας (μεταξύ αυτών και εγώ) εξαπατηθήκαμε και εγώ κατέθεσα το εφ άπαξ που είχα πάρει (δηλαδή τους κόπους μιας ζωής) για να αγοράσω ένα οικόπεδο το οποίο παρακαλώ βλέπει σε δρόμο ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΜΕΝΟ,(είναι κάθετος στην οδό Λ. Κατσώνη, πρώτη παράλληλος της οδού Μ. Αλεξένδρου) από τον οποίον διέρχονται δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρικά, τηλεφωνίας.
Κατά μήκος του δρόμου είναι κτισμένες 8 οικίες (κτίσθηκαν πριν το 2005).
Παρ όλα αυτά ο δρόμος δεν θεωρείται κοινοτικός και κοινόχρηστος, γιατί δεν έχει παραχωρηθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο στο δήμο.
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από τον άτυπο σύλλογο «Εγκλωβισμένων Οικοπεδούχων» που είχαμε συστήσει αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Το ΥΠΕΝ έχοντας θέληση να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα (αδυναμία κύρωσης υπαρχόντων δρόμων), με σειρά νόμων (4164/2013, 4342/2015, κ.α),
προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Ο δήμος Λαρισαίων με την ΑΠ 9544/04-12-215, επιστολή τους πρότεινε λύση για το πρόβλημα (κύρωση υφιστάμενων δρόμων) : « να δοθεί στους τωρινούς ιδιοκτήτες και για όσες ιδιοκτησίες έχουν δημιουργηθεί (πιστοποιητικό μεταγραφής τίτλου) πριν την 29.1.2010 όπως προκύπτει από το άρθρο 10 παρ 6 του Ν4164/2013, το δικαίωμα της παραχώρησης σε κοινή χρήση του τμήματος της ιδιοκτησίας για την δημιουργία και την κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων ….»
Το ΥΠΕΝ, (κα Παπαδοπούλου) σε απάντηση επιστολής του δήμου (για την λύση του προβλήματος, με σχετικό της έγγραφο δεν αποδέχθηκε την πρόταση του δήμου γιατί:
Σας ενημερώνουμε ότι η πρόταση σας συνιστά τροποποίηση της οικείας νομοθεσίας και η αποδοχή της απόκειται στην ευχέρεια της Υπηρεσίας μας.
Και στην συνέχεια προέτρεπε τον δήμο να προχωρήσει σε πολεοδόμηση της Τερψιθέας γιατί .
«η Δ/ΝΣΗ μας θεωρεί .. ότι έχει σε μεγάλο βαθμό απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια των οικισμών…» (Επιστολή με ΑΠ 3260/28-6-2016)
Επίσης το ΥΠΕΝ σε απάντηση επιστολής του «συλλόγου εγκλωβισμένων οικοπεδούχων»
απάντησε με την ΑΠ ΥΠΕΝ /ΔΠΟΛΣ/ 85575/2048- 25/05/2020 επιστολή του:
«η Δ/ΝΣΗ μας θεωρεί .. ότι έχει σε μεγάλο βαθμό απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια των οικισμών… Οσον αφορά τον οικισμό της Τερψιθέας … η Δ/νση μας για την επίλυση του θέματος κρίνει σκόπιμο με μέριμνα του οικείου ΟΤΑ, να ακολουθηθεί η διαδικασία της πολεοδόμησης της περιοχής. …
Παρακαλείται ο δήμος στον οποίον αποστέλλεται το παρόν για τις ενέργειες του». (σας επισυνάπτω τις δύο επιστολές)
Δηλαδή και πάλι το ΥΠΕΝ προτρέπει το Δήμο Λαρισαίων να προβεί σε πολεοδόμηση της περιοχής.
Μετα άπο αυτά δήμος έλαβε πολιτική απόφαση να προχωρήσει στην πολεοδόμηση της Τερψιθέας. Για να έχει και την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων πραγματοποίησε στην Τερψιθέα 2 ( 3?) Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Στις συνελεύσεις παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός μόνιμων κατοίκων αλλά και θιγόμενων οικοπεδούχων και ακούσθηκαν όλες οι απόψεις των ενδιαφερομένων.
Στην τελευταία συνέλευση ένας (1) μόνο μόνιμος κάτοικος της Τερψιθέας, ιδιοκτήτης 10 στρεμμάτων εντός του ορίου οικισμού, κατά δήλωσή του, αντιδρούσε έντονα με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να παραχωρήσει το χωράφι του, έστω και αν μετά δεκαπλασιασθεί η αξία του.
Ο τότε νομάρχης κ.Α.Καλογιάννης διαβεβαίωσε την συνέλευση ότι «εγώ θα προχωρήσω την πολεοδόμηση του χωρίου, ας αντιδρούν κάποιοι, αλλά να ξέρετε σε 10 χρόνια θα με ευγνωμονείτε…».
Μας διαβεβαίωσε ότι θα ενέγραφε στον προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλιο για τις σχετικές μελέτες.
Η Τοπική Κοινότητα Τερψιθέας με ψήφους 4-1, συμφώνησε στην πρόταση του δήμου για πολεοδόμηση του οικισμού.
Στη συνέχεια προέκυψαν τα ΤΠΣ, ΓΠΣ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι ο δήμος βρήκε ευκαιρία για να πολεοδόμηση την Τερψιθέα, και όχι μόνο, χωρίς να ξοδέψει χρήματα από τον τακτικό του προϋπολογισμό και ενέταξε την πολεοδόμηση της στο πρόγραμμα αυτό.
Αυτά για την πονεμένη ιστορία.
Εμείς οι εγκλωβισμένοι οικοπεδούχοι, (200-300?), ζητάμε από το ΤΕΕ, Δήμο, ΥΠΕΝ, με την ολοκλήρωση της ΠΡΩΤΗΣ ΦΑΣΗΣ της μελέτης,
να αναγνωρισθούν οι υφιστάμενοι δρόμοι οι οποίου ευρίσκονται εντός των ορίων οικισμού,
ώστε να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για τα οικόπεδα τα οποία έχουν πρόσβαση σε αυτούς και πληρούν βέβαια τις υπόλοιπες προδιαγραφές (αρτιότητα, μήκος προσώπου, κλπ).
Ελπίζοντας στην δίκαια επίλυση του χρόνιου προβλήματος μας σας ευχαριστώ πολύ
Αποστόλης Μοσχοβίδης